Jacques Sys

Opinie: Veel te snel is over Christoph Daum geoordeeld

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Volgende zomer komt het bij Club Brugge intern gegarandeerd tot meer verschuivingen en zal Christoph Daum zijn stempel drukken op de transferpolitiek.

Hoe ver staat Club Brugge echt? Na vier opeenvolgende overwinningen in de competitie moet in Hannover blijken of blauw-zwart al voldoende stabiliteit heeft om voor constante prestaties te zorgen.

Afgelopen zondag bleek in Gent dat de zoektocht van Christoph Daum behoorlijk is opgeschoten: er stond een sterk blok, een ploeg die druk uitoefende op de tegenstander en op een gecontroleerde manier aanviel.

Voor het eerst spatte het surplus aan techniek in het middenveld op en combineerde Club vanuit een sterke verdediging waarin de komst van de Spanjaard Jordi Figueras een geschenk uit de hemel is. Ook al omdat hij op een spontane manier leiding geeft en als dusdanig ook door Ryan Donk wordt aanvaard. Achteraan ook zorgt de lang geblesseerde Zweedse linksachter Fredrik Stenman voor een meerwaarde. Verdedigend en opbouwend.

Lang is er aan de capaciteiten van Daum getwijfeld. Sommige analisten bestempelden hem als een verdedigende trainer, het waren oordelen zonder diepgang. Die snelle conclusies zijn onbegrijpelijk als je je in de voetbalfilosofie van de Duitser verdiept en kijkt hoe hij in alle clubs tewerk is gegaan.

Daum heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het in mekaar timmeren van een ploeg van achteruit begint, dat er geen aanvallend voetbal mogelijk is zonder verdedigende stabiliteit.

Alleen duurde het langer dan verwacht om de ploeg op zijn kompas te krijgen en sommige misvormde spelers binnen dat stramien te persen dat hij voor ogen had. Soms wil je als trainer al verder zijn dan de ploeg is.

In Gent presenteerde Club zich voor het eerst in de gedaante die Daum wil. Drie maanden nadat hij werd gecontracteerd. Daar bleek dat Christoph Daum de standvastige factor kan worden in het verhaal van Club Brugge. Omdat hij geen man is van compromissen maar resoluut zijn eigen weg gaat. Het zal volgende zomer meer dan ooit blijken. Dan komt het intern gegarandeerd nog tot meer verschuivingen en zal hij zijn stempel drukken op de transferpolitiek.

Natuurlijk zal het ontwikkelingsproces van Club Brugge met vallen en opstaan gebeuren. Maar nu de cultuuromslag is gemaakt, zal de manier van werken en voetballen identiek zijn en blijven.

Dat Club nu zo goed presteert zonder Vadis Odjidja is wel frappant. Toen de middenvelder uitviel, werd er over een ramp gesproken. Maar wie het spel van Odjidja onder de loep legt, merkt echter dat hij vaak de individuele toer opgaat en soms een actie verkiest boven een combinatie. Het oogt mooi maar is niet altijd even efficiënt. En die efficiëntie moet verhogen. Het is een van de werkpunten van Daum.

Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier