Opinie: waarom JP níet geknipt leek voor de job

Er verscheen een glimlach op onze mond, toen Jan-Pieter Martens’ naam viel bij STVV. Want geknipt voor de job van technisch directeur? Neen, net dat leek hij niet. Om diverse redenen.

Bijna 25 jaar draaien we intussen mee in de carrousel die voetbal heet. Een kwart eeuw, waarin we toch al een en ander aan vreemde vogels in het beleid hebben zien passeren. Journalisten die voor een club gingen werken, en hard op hun bek gingen, kritisch erover schrijven is toch wel wat anders dan de boel runnen. Scheidsrechters die hetzelfde probeerden, en ook op hun bek gingen. Zakenlui die eens gingen tonen hoe het moest, en .. Inderdaad. Spelersmakelaars die het probeerden, en snel weggehoond werden.

Het is moeilijk, werken met mensen, werken met voetbalmensen, werken met een product waar zoveel afhankelijk is van vorm, toeval, voetbal is geen exacte wetenschap.

Heerlijk is het dan ook om Jan-Pieter Martens te horen beweren dat hij zich “geknipt voelt voor de job van technisch directeur bij STVV.” Wij houden van mensen met enig zelfbewustzijn, van jonge hemelbestormers. Maar toch verscheen een glimlach op onze mond, toen we zijn naam hoorden vallen. Want geknipt voor de job… Neen, net dat leek hij niet. Om diverse redenen.

Geknipt voor de job leek Jos Daerden, die de pech had dat zijn zoon er al is en dat die zijn ploeg niet op sleeptouw neemt, zelf niet al te top presteert. Kritiek bij de supporters op het forum en dus leek vader, ondanks zijn enthousiasme wat besmet.

Geknipt voor de job leek ook Nico Vaesen, actief als spelersmakelaar, maar STVV contacteerde hem niet en Vaesen vond dat de club dat maar zelf moest doen, als ze hem zo graag wilden. Ook ex-speler Mark Hendrikx zat in dat geval, terwijl Gunter Jacob er maandenlang rond liep, zonder dat iemand hem vroeg. Waarna Genk het uiteindelijk deed.

Maar Jan-Pieter Martens? Heerlijke spits, iets te fragiel misschien voor de top, maar leuk om naar te kijken. Wat eigenzinnig, sociaal dat wel, maar toch, altijd had je wel wat de indruk dat hij het liever “van buitenaf” bekeek. Wel een mening, als columnist voor Het Belang leuk om te lezen en voor of tijdens een wedstrijd ook aangenaam als gesprekspartner. Maar eerlijk: geknipt voor deze job? We hebben het nooit in hem gezien.

Van een td verwachten wij 24 uur op 24, 7 dagen op 7 voetbal. Trainers beschermen, spelers motiveren, spelersmakelaars ontvangen, dvd’s bekijken, jeugdvisie ontwikkelen, een clublijn bewaken, nieuwe spelers scouten, volgen.. Moeilijk te combineren met een gezin, en net dat lijkt ook zo belangrijk voor hem.

Zoals gezegd, we houden wel van enig zelfbewustzijn, maar dit hadden we (nog) niet in Jan-Pieter Martens gezien. JP is een artiest, een muzikant, een creatief beest. Een artiest met een mening, langs de zijkant. Straks zit hij er middenin. We zijn benieuwd.

Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier