Opvallende deelnemers in PyeongChang: van kranige oudjes tot veehouder

© UTAKA/
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Sven Kramer, Lindsey Vonn, Marcel Hirscher, Martin Fourcade: het zijn maar enkele van de grote namen op de Winterspelen. Maar zoals bij elke olympiade nemen er ook atleten deel die om een of andere opvallende reden ook de aandacht zullen trekken. Een overzicht.

De ‘bejaarden’

Schansspringer Noriaki Kasai is deze week al op zijn 45e aan zijn áchtste opeenvolgende Winterspelen begonnen, een absoluut record. Kasai was er al bij in Albertville 1992, behaalde met de Japanse ploeg zilver in Lillehammer 1994, won in 2014 in Sotsji nog zilver op de grote schans en brons in het teamevent. Op zijn 41e al een uitzonderlijke prestatie, zeker voor een fysiek zware sport als het schansspringer. De twintig jaar tussen zijn medailles in Lillehammer en Sotsji is trouwens de langste periode ooit in de geschiedenis van de Winterspelen waartussen een atleet twee plakken behaalde.

Leuk weetje: toen Kasai in 1992 zijn olympisch debuut maakte, moesten 1391 van de deelnemende olympiërs in PyeongChang (47,8 procent) nog geboren worden! De Japanner overweegt zelfs om verder te doen tot… 2026. Voor die Spelen is Sapporo immers kandidaat. Kasai zou dan 53 jaar zijn, en aan zijn tiende olympiade beginnen.

Bij de dames zal de legendarische Duitser snelschaatster Claudia Pechstein in PyeongChang een nieuw record neerzetten, met zeven deelnames. Volgens persbureau AP is ze zelfs favoriete om goud te winnen op de 5 kilometer. Op haar 45e…

Nog ouder is Cheryl Bernard, reserve voor de Canadese curlingploeg. Komt zij in actie, dan wordt ze met haar 51 jaar de oudste vrouwelijke olympiër ooit op de Winterspelen. En de oudste deelnemer (m/v) sinds de olympiade van 1924.

Indien niet, dan wordt collega Tomi Rantamaeki, lid van de Finse curlingploeg, de oudste olympiër in PyeongChang, met 49 jaar.

De moedige homo

In de VS is het al de hele week een van dé nieuwsitems: de rel tussen Adam Rippon, de kunstschaatser die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit – jammer genoeg nog altijd een uitzondering in de sportwereld, en vicepresident Mike Pence.

Adam Rippon
Adam Rippon© Belga Image

Rippon zou een ontmoeting met Pence, voorgesteld/aangeboden door diens administratie, geweigerd hebben. Pence is immers delegatieleider van Team USA in PyeongChang en zou bij de verkiezingen voor het Amerikaanse congres in 2010 organisaties gefinancierd hebben die conversion therapy steunen. Die therapie is bedoeld om homo’s of lesbiennes ’tot inkeer te brengen’. Pence noemde het bericht over de geweigerde ontmoeting met Rippon op Twitter “#FAKENEWS’. Al tweette hij daarna wel rechtstreeks naar Rippon: “I want you to know we are FOR YOU. Don’t let fake news distract you. I am proud of you and ALL OF OUR GREAT athletes and my only hope for you and all of #TeamUSA is to bring home the gold.” Het heeft de moedige Rippon (nog) niet tot een ontmoeting met Pence overtuigd.

De olympische nieuwelingen

Zes landen nemen voor het eerst deel aan de Winterspelen: Ecuador, Eritrea, Kosovo, Maleisië, Nigeria en Singapore. Langlaufer Klaus Jungbluth (38) is een student sportwetenschappen aan een unief in Australië, maar geboren in Guayaquil, Ecuador, en neemt voor dat land deel.

Eritrea heeft een gekwalificeerde atleet: de in Canada geboren skiër Shannon-Ogbani Abeda (21) wiens ouders de Onafhankelijkheidsoorlog in Eritrea in de jaren tachtig ontvluchtten. Skiër Albin Tahiri (28) werd geboren en getogen in Slovenië, maar komt uit voor Kosovo, het geboorteland van zijn ouders.

Maleisië heeft twee olympiërs in PyeongChang: kunstschaatser Julian Yee (20) die als 22e eindigde op het WK 2017 en skiër Jeffrey Webb (19)die in de VS traint. Singapore wordt vertegenwoordigd door shorttrackschaatster Cheyenne Goh (18) die naar het Canadese Edmonton verhuisde toen ze vier jaar oud was, maar nu traint in haar geboorteland.

Nigeria stuurt dan weer de vrouwelijke skeletoni Simidele Adeagbo (36), een ex-hinkstapspringster die studeerde in de VS, én een vrouwelijk bobsleeteam, de eerste bobsleeërs (m/v) uit een Afrikaans land ooit op de Winterspelen.

Nigeria verdwijnt zo uit de top drie van landen die het meeste olympische eremetaal hebben behaald zonder ooit te hebben deelgenomen aan de Winterspelen. Cuba (225 medailles) en Indonesië (32 medailles) blijven op die lijst op één en twee staan.

De Nigeriaanse winterolympiërs, met Simidele Adeagbo rechts
De Nigeriaanse winterolympiërs, met Simidele Adeagbo rechts© Belga Image

De jonge Seppe Smits (v)

Vorig jaar werd snowboardster Tess Ledeux op haar 15e (!) wereldkampioen slopestyle op de Sierra Nevada – net als Seppe Smits. Nauwelijks twee maanden nadat de Française bij haar wereldbekerdebuut, op 17 januari 2017 in Font-Romeu, al meteen haar eerste wereldbekerzege had geboekt. Intussen is Ledeux 16 jaar geworden, en na een bronzen medaille op de jongste X-games weer favoriete voor een medaille, op haar eerste Olympische Spelen. Volgens Sportstatistiekenbureau Gracenote wordt dat zelfs een gouden. De jongste deelneemster in PyeongChang is de Française wel niet, dat wordt de 15-jarige halfpipeskiester Wu Meng.

De drie zusters

Het was een van de verhalen in Sotsji: de zusters Dufour-Lapointe uit Montréal. In Sotsji wonnen Justine (23) en Chloé (26) goud en zilver in het freestyle skiën op de moguls, als pas het derde zusterpaar in de geschiedenis dat op hetzelfde onderdeel eerste en tweede werd op de Winterspelen. Skiesters Christine en Marielle Goitschel deden het op de slalom in 1964, Doris en Angelika Neuner in het rodelen in 1992.

Maar het Dufour-Lapointeverhaal was nog iets uitzonderlijker, want ook de oudste zus Maxime (28), nam deel in Sotsji. Alleen werd zij ‘pas’ 12e. In PyeongChang zijn de drie zusters er opnieuw bij. Maar deze keer zou, volgens de medaillevoorspellingen van het magazine Sports Illustrated en Gracenote, alleen Justine brons winnen.

Brons zou ook weggelegd zijn voor broer en zus Alex Shibutani (26) en Maia Shibutani (23), die voor de VS uitkomen in het ijsdansen per paar, na al een negende plaats in 2014.

Apart zijn ook de Brandtzussen: Marissa (24) werd geboren in Zuid-Korea, maar geadopteerd door de Brandtfamilie uit de Amerikaanse staat Minnesota. Nu zal ze wel uitkomen voor het gemixte (Zuid-/Noord-)Koreaanse vrouwenijshockeyteam. Haar zus Hannah (23) maakt daarentegen deel uit van de Amerikaanse ijshockeyploeg. Voor dat team speelt ook de tweeling Lamoureux: Jocelyne en Monique (28), die al zes wereldtitels en twee zilveren olympische medailles wonnen met de VS, maar nog nooit goud.

De veehouder

Snelschaatser Bob de Vries is een olympische debutant, maar op zijn pas 33e, nadat hij in december op het olympisch kwalificatietoernooi in Nederland verrassend topvedette Sven Kramer versloeg op de 5 km. Een Fries die zich in het verleden vooral concentreerde op het marathonschaatsen, maar plots ontdekte dat hij ook op de kortere afstanden kan uitblinken.

Voor de Spelen diende hij wel een praktisch probleem op te lossen: als veehouder moest hij thuis in Haule een knecht zoeken die elke dag zijn vijftig koeien twee keer per dag kon melken. De Vries heeft ook zijn drie kinderen moeten achterlaten, van wie de laatste op 1 september 2017 geboren werd. ‘Hopelijk wordt het beloond met olympisch goud.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content