OS 2012 – Jolien D’Hoore verrast in Velodrome, Red Lions bevestigen tegen India

(Belga) Jolien D’Hoore mag terugblikken op een heel knap olympisch toernooi. Dinsdag slaagde ze erin haar verrassende vijfde plaats na de openingsdag van het omnium te behouden. De 22-jarige Gentse mikte bij haar olympisch debuut op een plek in de top-10. Opdracht meer dan volbracht dus.

De vijfde plaats is ook de positie die de Belgische hockeymannen kunnen bekleden in de eindrangschikking. Dinsdag verzekerden ze zich van de derde plek in hun groep door in hun laatste poulematch met 3-0 te winnen van India. Als de Red Lions zaterdag ook Spanje verslaan, beëindigen ze het olympisch hockeytoernooi als vijfde, vier plaatsen beter dan het resultaat van Peking. In het atletiekstadion kwamen dinsdag vier Belgen in actie. Eline Berings en Anne Zagré werden, zoals verwacht, uitgeschakeld in de halve finales van de 100 meter horden. Almensch Belete sneuvelde in de reeksen van de 5.000 meter. Adrien Deghelt stootte wel door naar de halve finales van de 110 meter horden. Dressuuramazone Claudia Fassaert slaagde er met Donnerfee niet in zich te plaatsen voor de Grand Prix Freestyle, de finale waarin om de medailles wordt gestreden. Haar 70.095 procent in de Grand Prix Special (halve finale) volstond niet voor een plek bij de beste achttien. Simon De Cuyper tot slot kwam in Hyde Park als 26e over de streep in de olympische triatlon. De Leuvenaar had vooraf stiekem gehoopt de top 16 te halen. (TSA)