OS2012: Evi Van Acker gaat voor medaille – Serena Williams gaat naar Disneyworld

© Reuters

Serena Williams wint goud in het vrouwentennis, Evi Van Acker is haar leidersplaats kwijt en zakt naar de vierde plaats, de Red Panthers halen een gelijkspel tegen Japan en de broers Borlée plaatsen zich moeiteloos. Herbeleef hier Super Saturday van de Olympische Spelen 2012.

18.01 uur:Serena Williams: “Nu heb ik alles gewonnen” De Amerikaanse Serena Williams (WTA 4) veroverde olympisch tennisgoud. Ze verpletterde in de finale op Wimbledon de Russin Maria Sharapova (WTA 3) met 6-0 en 6-1. “Nu heb ik alles gewonnen en kan ik naar Disneyworld”, klonk het bij de Amerikaanse na afloop.

“Ik was al tevreden met mijn twee gouden medailles in het dubbelspel uit 2004 en 2008. Nu win ik ook goud in het enkelspel”, zei ze trots. “Ik dacht niet dat ik ooit zo blij ging zijn. Nadat ik Wimbledon had gewonnen, geloofde ik niet dat er een mooier gevoel bestond. Maar jullie zien nu zelf hoe blij ik ben met dit goud.

Ik speelde een prachtige wedstrijd en toernooi, ik denk niet dat ik ooit al zo goed was. Ik voel me wel niet onoverwinnelijk. Ik ben gewoon blij dat al het werk loont”.

Maria Sharapova was in de kwartfinales nog te sterk voor Kim Clijsters, maar in de finale kon ze nooit aanspraak maken op de overwinning. “Ze speelde gewoon veel te sterk, ze verkeert in uitstekende vorm. Haar eindzege in Wimbledon deed haar overduidelijk goed”, klonk het.

“Voor mij blijft het wel een ongelooflijke ervaring, vier jaar geleden was ik zo ontgoocheld dat ik de Spelen moest missen. Hier mijn land vertegenwoordigen en naar huis gaan met zilver, dat is gewoon prachtig.”

17.51 uur Gemiste kans
Aisling D’Hooghe, de piepjonge doelman van de Belgische olympische hockeyvrouwen, speelde tegen Japan andermaal een dijk van een wedstrijd. Toch baalde ze na afloop om het 1-1 gelijkspel.

“Dit is een gemiste kans. Wij hadden hier vandaag gewoon moeten winnen. Dit zijn twee punten die wij weggeven”, klonk het na afloop van het duel in de Riverbank Arena, de olympische hockeytempel.

“In de eerste helft hebben we echt goed gespeeld en creëerden we heel wat kansen. Japan was maar een of twee keer gevaarlijk. Ook na de rust hebben we nog een paar kansen gehad maar het zijn wel zij die scoren”.

De Japanse treffer viel na 58 minuten via Yukari Yamamoto, die een goed uitgespeelde counter afrondde. “Die eerste bal had ik nog, maar daarna lag ik op de grond. Ik kon er echt niet meer bij”, doet de pas 17-jarige D’Hooghe het verhaal.

17.39 uur Dream Team
Het Amerikaanse basketbalteam bij de mannen heeft
moeizaam gewonnen van Litouwen op de Olympische Spelen in
Londen. Het Dream Team haalde het met 99-94. In de stand blijven de Amerikanen met het maximum van de punten aan de leiding in hun groep.

17.23 uur Jill Boon: “Had liever gewonnen dan gescoord” Jill Boon schreef een klein beetje Belgische hockeygeschiedenis. Haar doelpunt tegen Japan was het eerste ooit van een Belgische vrouwenploeg op de Olympische Spelen. “Het is natuurlijk leuk dat ik vandaag heb kunnen scoren. Maar ik zou de goal zo weer afgeven in ruil voor de overwinning”, reageerde
de 25-jarige aanvaller.

Boon bracht de Red Panthers tien minuten voor de rust op voorsprong via een penalty stroke. “Dat is altijd een heel stresserend moment. Het deed echt deugd om die goal te maken. Het is jammer dat Japan daarna nog kan tegenscoren, maar zij weten ook dat ze spelen om niet laatste in de groep te worden”.

“Ik ben wel tevreden dat wij de hele match onze vechtlust hebben getoond”, ging de Racing-spits verder. “Dat moeten we maandag tegen Zuid-Korea opnieuw doen en misschien kunnen we dan opnieuw een resultaat halen. Wij willen echt bewijzen dat we onze plaats tussen de toplanden hier verdienen.”


16.32 uur Belgische hockeyvrouwen raken niet verder dan 1-1 gelijkspel tegen Japan De Belgische hockeyvrouwen hebben ook hun vierde wedstrijd in groep A niet kunnen winnen. De Red Panthers, het nummer zestien op de wereldranglijst, bleven tegen het zeven plaatsen hoger gerangschikte Japan op een 1-1 gelijkspel steken.

16.24 uur Williams maakt in de finale van het vrouwentennis brandhout van SharapovoDe Amerikaanse Serena Williams (WTA 4) heeft met bijzonder groots machtsvertoon olympisch goud veroverd in het enkelspel bij de vrouwen. Ze haalde het in de finale op het heilige Londense gras van Wimbledon met sprekende 6-0 en 6-1 cijfers van de Russin Maria Sharapova (WTA 3). De partij duurde één uur en drie minuten.

Beide speelsters hadden eerder dit toernooi indruk gemaakt. Zo had een sterke Sharapova in de kwartfinales nog Kim Clijsters uitgeschakeld, terwijl Williams ’s werelds nummer één Victoria Azarenka in de halve finales slechts drie spelletjes had gegund. Nu stond er echter geen maat op een ontketende Williams.

Sharapova kwam er nooit aan te pas en kon amper één spelletje winnen. Eerder op de dag had de Wit-Russische Victoria Azarenka (WTA 1) zich van het brons verzekerd, na een 6-3 en 6-4 zege op de Russin Maria Kirilenko (WTA 15).

Voor de 30-jarige Williams, onlangs nog eindlaureate op het
grandslamtoernooi van Wimbledon, is het al de derde gouden olympische medaille, na die van 2004 en 2008 in het dubbelspel met zus Venus. Beide zussen liggen ook in Londen nog op medaillekoers. Ze spelen later op de dag hun halve finale tegen de Russinnen Maria Kirilenko en Nadia Petrova. Op de olympische erelijst volgt Williams de intussen gestopte Russin Elena Dementieva op.

16.05 uur Jumping: Philippe Guerdat: “Het zit goed, ik heb vertrouwen”
De Belgen hebben een goede beurt gemaakt in de eerste kwalificatieronde van de jumping. De Zwitserse coach van de Belgen Philippe Guerdat blijft vertrouwen hebben in de ploeg, maar blijft realistisch. “Ze zitten goed in de wedstrijd. Maar, vandaag was het niet echt moeilijk. We zagen dat er toch verrassingen uit de bus kunnen komen, maar ik blijf vol vertrouwen: ik heb vier goede ruiters.”

15.55 uur ZonEven schuilen voor de regen. Nu weer volop zon.

15.39 uur friet
Lange rij aan frietkraam. Wel lekkere frieten hier.

15.35 uur: Kroatië versus Denemarken, KVDA volgt een topduel in het handbal

15.03 uur: Spanning rond Evi Van Acker. Snelcursus puntentelling zeilen

14.59 uur: Kim Collins mag niet starten na bezoek aan zijn vrouwKim Collins:, de spurter uit Saint Kitts en Nevis, is niet gestart in de reeksen van de 100m op de Olympische Spelen in Londen. De nummer drie van het WK in Daegu in 2011 had het olympisch dorp verlaten om zijn vrouw en kinderen te bezoeken en werd door zijn land uit de wedstrijd gehouden. De 36-jarige Collins deelde het nieuws zelf mee op Twitter, twee uur voor de start van zijn reeks: “Beste fans, ik lieg niet, ik start straks niet.” Daarna voegde hij er aan toe: “Zelfs gevangenen hebben het recht om hun vrouw te bezoeken.”

14.52 uur: Evi Van Acker is leidersplaats kwijtEvi Van Acker is tijdens de negende regatta haar leidersplaats in de Laser Radial-klasse in het zeilen bij de vrouwen kwijtgespeeld. Van Acker moest na een slechte start vrede nemen met de achtste plaats en zakt daardoor in de stand met 31 punten naar de tweede plaats. De Ierse Annalise Murphy werd derde in de negende regatta en neemt met 27 punten de leidersplaats voorlopig over. De overwinning in de negende regatta was voor de Chinese Lijia Xu, die in de stand opklimt naar de derde plaats, met evenveel punten als Van Acker. De Nederlandse regerende wereldkampioene Marit Bouwmeester is na de negende regatta vierde met 32 punten.
Van Acker lag na een slechte start bij het eerste tussenpunt pas op
de zestiende plaats. Nadien zette ze nog een knappe remonte in, om uiteindelijk op de achtste plaats te stranden.

14.49 uur: Daverend applaus voor Cox in Belgian HouseIntussen interviews in het Belgian House. Veel volk in de grote zaal. Eerst Bolshakova. Dan Lionel Cox die een daverend applaus krijgt.

14.45 uur: Atletiek is gedaan. Nu kijken we uit naar het handbal.

14.10 uur: Sprinttoppers probleemloos naar halve finalesDe topfavorieten in de 100 meter bij de mannen hebben zich zonder problemen geplaatst voor de halve finales op de Olympische Spelen in Londen. De Jamaicaanse wereldkampioen Yohan Blake had exact tien seconden nodig om zijn honderd meter in de zesde reeks af te werken. Daarmee haalde hij het vlot van de Japanner Ryota Yamagata (10.07) en de Chinees Bingtian Su (10.19). Drievoudig olympisch kampioen Usain Bolt moest in de vierde reeks ook niet tot het uiterste gaan en plaatste zich vlot in 10.09. Bolts landgenoot en ex-wereldrecordhouder Asafa Powell (10.04) stootte eveneens door. Ook het Amerikaanse trio Tyson Gay (10.08), Justin Gatlin (9.97) en Ryan Bailey (9.88) kwalificeerde zich vlot voor de halve finales. De 23-jarige Bailey verraste enigszins door in de reeksen de snelste tijd neer te zetten. De halve finales en de finale staan zondag op het programma.

14.02 uur: Kevin Borléé: ‘Ik had wat zware benen’

Lees hier de reactie van Kevin Borlée
13.58 uur: Jonathan Borléé: ‘Ik wist niet dat ik zo snel zou lopen’

Lees hier de reactie van Jonathan Borlée
13.56 uur Nokvol stadion gaat uit zijn dak voor The Fastest Man in History zoals de presentator hem noemt. Usain Bolt loopt zijn eerste reeks in 10.09

13.50 uur: De Mos
Aad de Mos verlaat het Belgian House. Geert Foutré sprak hem gisteren bij John Lewis espressobar in Westfield Shopping Centre bij Olympisch Park. Adres Belgian House gegeven.

13.38 uur Justin Gaitlin – Olympisch kampioen 2004 loopt meteen 9.97 op 100 meter. Snelste tijd ooit in eerste ronde

12.46 uur Anderlecht in de shit

Tussendoor commentaar van Belgische journalisten over non-transfer Suarez.

12.28 uurGijs Van Hoecke heeft de dertiende tijd neergezet op de vliegende ronde, de openingsdiscipline van het omnium. Hij werkte de 250 meter af in 13.633 seconden. De snelste tijd kwam op naam van de Brit Edward Clancy

12.27 uur: Beide Borlees naar halve finale.

12.26 uur: Luid applaus voor Kevin Borlee. 45.15 De volkswijsheid: zeker één medaille is al binnen.

12.19 uur LaShawn Merrit blijkt geblesseerd. Een conrurrent minder voor de Borlees.

12.18 uur: Penisverlenging
LaShawn Merritt geeft op in de reeksen voor 400 meter. Hij haalde in Peking goud. Nadien werd hij betrapt op doping. Zijn uitleg: het was voor een penisverlenging.

12.16 uur: Walter Pauli: rust in Belgian House

Het is ongewoon kalm in het Belgian House en dat op Borlee Saturday. Wellicht is het nog te vroeg voor Belgian Beer.

11.54 uur: Jonathan Borlee loopt nationaal record in zijn kwalificatiereeks. 44.43

11.43 uur: Eline Behrings over haar deelname maandag:

Eline Berings maakt maandag haar opwachting op de Olympische Spelen in Londen. Dan moet de Gentse aan de bak in de reeksen van de 100 meter horden. Na een jaar vol blessureleed is Berings stilaan weer de oude. “Ik heb een goed winterseizoen achter de rug en kwam tweemaal dicht in de buurt van mijn persoonlijk record (12.94). Deze Spelen komen zeker en vast op het ideale moment”, stelde ze. Berings, na een stage in Frankrijk sinds donderdag in Londen, werd geselecteerd op basis van de evolutie van haar laatste resultaten. “Het zag er goed uit, maar zeggen dat ik er echt gerust is was, is zeker niet waar. Nu ben ik hier en ik denk dat dat ook verdiend is. We zijn met 25 op de startlijst en ik zit ergens in het midden”.

11.40 uur: Pistorius naar halve finale 400 meter
De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius is de eerste atleet geworden die zowel aan de Olympische Spelen als aan de Paralympics heeft deelgenomen. ‘Blade Runner’, die geboren werd zonder kuitbenen en met twee protheses van carbon loopt, plaatste zich op de Spelen in Londen vlot voor de halve finales van de 400 meter. Hij werd immers tweede in de eerste reeks (45.44), zijn snelste seizoenschrono. Eerder had de Zuid-Afrikaan al deelgenomen aan de Paralympics van Athene (2004) en Peking (2008).

11.38 uur: De snelste man zonder benen in actie. Oscar Pistorius loopt de 400 meter.

11.33 uur: Het stadion ontploft. Jessica Ennis is aan de beurt voor het verspringen in de zevenkamp. De Britten worden gek.

11.28 uur: Ook de BBC heeft het over ‘Super Saturday’. Er zijn 25 gouden medailles te halen.

11.26 uur: Het weer boven Londen klaart op.

11.22 uur: Het polsstokspringen voor vrouwen begint met meervoudig kampioene en wereldster Jelena Isinbajeva.

11.21 uur: Veel ambiance in het Olympisch stadion. Heerlijke sfeer. Het publiek moedigt de atleten massaal aan.

11.00 uur: Klaar voor de start van de kwalificaties voor de 100 meter bij de mannen. Voor het eerst kleppers als Bolt en Blake uit Jamaica in actie.

10.43 uur: Uitkijken naar Evi Van Acker die in het zeilen haar eerste plaats in de Laser Radial verdedigt. Na regatta’s 9 en 10 volgt maandag enkel nog de medaillerace.

10.19 uur: Mensen schuiven aan in zeer lange rijen aan het Olympic Parc. De veiligheidscontroles zijn super streng. Tickets worden drie keer gecontroleerd tussen de trein en het park.

10.15 uur: Dreigende wolken en beginnende regenval.

10.12 uur: KVDA komt aan in het Olympic Park in Stratford waar hij onder meer de triatlon bij vrouwen en de 20 km snelwandelen bij mannen zal volgen.

10.01 uur: Weetje tussendoor: De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps won in zijn eentje meer Olympische medailles dan India in 60 jaar.

09.58 uur: Het programma van de Belgen
Programma van de Belgen voor zaterdag 4 augustus:

ATLETIEK:

– Olympic Stadium The Mall – 11u51: 400m (m) – 1e ronde – reeks 3 op 7: JONATHAN BORLEE (baan 6) 12u23: 400m (m) – 1e ronde – reeks 7 op 7: KEVIN BORLEE (baan 2) 20u00: 400m horden (m) – Halve finales – reeks 2 op 3: MICHAEL BULTHEEL (baan 3)

BAANWIELRENNEN:

– Velodrome – 11u30: Omnium (m) – Flying Lap, 250m time trial (GIJS VAN HOECKE) 17u54: Omnium (m) – 30km puntenkoers (GIJS VAN HOECKE) 19u25: Omnium (m) – Afvalling (GIJS VAN HOECKE)

RUITERSPORT:

– Greenwich Park – 11u30: juming individueel/teams – Kwalificaties 1 (75 ruiters) 17e: PHILIPPE LEJEUNE/Vigo d’Arsouilles 37e: GREGORY WATHELET/Citizenguard Cadjanine Z 57e: DIRK DE MEERSMAN/Bufero van het Panishof 75e: JOS LANSINK/Cavalor Valentina van ’t Heike

HOCKEY:

– Riverbank Arena – Groepsfase vrouwen: 14u45: Japan – BELGIE

TRIATLON:

– Hyde Park – 10u00: Vrouwen (KATRIEN VERSTUYFT)

ZEILEN:

– Weymouth and Portland – 13u00: Laser (m) – Regatta’s 9 & 10: WANNES VAN LAER 13u05: Laser radial (v) – Regatta’s 9 & 10: EVI VAN ACKER 13u00: RS-X (d) – Regatta’s 7 & 8: SIGRID RONDELEZ
09.50 uur: Interview Greg Lochte, vader van Phelpsconcurrent Ryan uitschrijven.

09.13 uur: Even aan de receptie kijken of er post is. Helaas. Het hotel stuurt alle post voor journalisten gewoon terug naar afzender. ‘Om veiligheidsredenen.’

09.00 uur: Lees hier De Belgen doen het uitstekend op de Olympische Spelen, volgens Sporza journalisten Maarten Vangramberen en Frank Raes.

08.49 uur: BBC ontbijttelevisie. De zoveelse medaillewinnaar in de studio.

08.47 uur: Vandaag is het eindelijk zover voor voor Kevin en Jonathan Borlée. Rond het middaguur starten de tweelingbroers in de reeksen van de 400 meter. Met een uitschuiver houdt niemand rekening. Lees hier wat u vandaag niet mag missen op de Olympische Spelen.

08.27 uur: In het hotel van Geert Foutré loopt een enkele verdwaalde toerist rond. Alle andere gasten zijn journalisten die de Olympische Spelen verslaan. Veel Duitsers, een aantal Iraniërs, enkele Thai, een Armeniër en een Belg.

08.15 uur: Ontbijt: spek met eieren (alle dagen hetzelfde)

08.00 uur: De Eurostar van Brussel naar Londen zit afgeladen vol met Belgen die naar de Olympische Spelen gaan.

07.27 uur: Geert Foutré jogt onder een blauwe lucht in Londen. De straten rond Russel Square zijn verlaten.

07.23 uur: Het is vandaag Super Saturday. Het wordt een absolute topdag voor het aantal bezoekers van de Olympische Spelen. De organisatoren verwachten 200.000 bezoekers in Olympic Park.

07.14 uur: De afgelopen 24 uur zijn er op Twitter 869,720 berichten gepost over de Olympische Spelen.

07.05 uur: Niet te missen vandaag zijn de kwalificaties voor de 100 meter waar het uitkijken is naar de prestatie van Usain Bolt en de finale van het vrouwentennis tussen Maria Sharapova en Serena Williams.

07.01 uur: Het is 15 graden Celsius. Het wordt een wisselvallige dag met veel bewolking en regenbuien. Niet het meest ideale weer voor de duizenden cameraploegen die hier rondlopen.

07.00 uur: Goeiemorgen en welkom bij de live blog van Walter Pauli, Kevin Van der Auwera en Geert Foutré vanop de Olympische Spelen 2012 in Londen.Volg hier tegelijkertijd de belangrijkste sportieve prestaties van Super Saturday.

Journalisten Walter Pauli, Kevin Van der Auwera en Geert Foutré volgen in Londen de Olympische Spelen voor Sportmagazine.be en Knack.be. Ze namen u op Super Saturday een hele dag lang mee achter en voor de schermen van #OS2012.
Walter Pauli / Kevin Van der Auwera / Geert Foutré Met dank aan Samsonite

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier