Oscar Pistorius: ‘Ik voelde me kwetsbaar zonder prothesen’

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Oscar Pistorius heeft in de rechtbank van Pretoria met klem ontkend dat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp opzettelijk heeft gedood. Hij dacht dat hij op een inbreker schoot, zegt hij.

Oscar Pistorius heeft in de rechtbank van Pretoria met klem ontkend dat hij zijn vriendin Reeva Steenkamp opzettelijk heeft gedood. Hij dacht dat hij op een inbreker schoot, zegt hij.

Pistorius liet in de rechtzaal een verklaring voorlezen door zijn advocaat: ‘Ik kan niet begrijpen hoe ik kan worden aangeklaagd voor moord, laat staan met voorbedachtheid, aangezien ik niet het inzicht had mijn vriendin te doden. Ik ontken de aanklacht in de meest krachtige bewoordingen.’

Inbreker

De atleet, die geamputeerd is onder zijn knieën en met twee protheses van carbon loopt, schoot zijn vriendin op 14 februari – Valentijnsdag – dood in zijn woning in Pretoria. ‘Blade Runner’ wordt aangeklaagd voor moord met voorbedachten rade. Volgens de aanklager schoot hij door de badkamerdeur, terwijl Steenkamp daarbinnen was. Het 29-jarige topmodel werd drie keer geraakt.

Pistorius herhaalde in de rechtbank dat hij dacht dat ze een inbreker was. Hij legde via zijn advocaat uit dat hij al slachtoffer van geweld is geweest en dat hij daarom een vuurwapen onder zijn bed verborgen hield. Er is aan het raam van zijn badkamer geen tralies. Hij vertelde dat hij schrik had dat iemand zijn woning was binnengedrongen omdat hij geluiden hoorde. Pistorius: ‘Het was pikdonker. Omdat ik mijn prothesen niet aanhad, voelde ik me zeer kwetsbaar. Ik heb in de deur van het toilet geschoten en geroepen’.

Verder benadrukte Pistorius dat hij een Steenkamp een gelukkig koppel waren. ‘Wij waren heel verliefd. We konden niet gelukkiger zijn’.

Voorlopig vrij?

De zitting van vandaag was bedoeld om uit te maken of Pistorius al dan niet op borgtocht vrij mag komen. Woensdag herneemt ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier