Oscar Pistorius: procureur wil minstens 10 jaar cel, advocaat vraagt werkstraf

Oscar Pistorius © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Op het proces tegen de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag op zijn vriendin Reeva Steenkamp, vordert het openbaar ministerie een minimumstraf van tien jaar gevangenis. De verdediging pleit voor gemeenschapsdienst en huisarrest.

Rechter Thokozile Masipa velt wellicht dinsdag 21 oktober haar vonnis.

Alles kwijt

Volgens zijn advocaat Barry Roux heeft Oscar Pistorius veel berouw en lijdt hij er erg onder dat hij zijn vriendin per ongeluk doodschoot. Hij voerde aan dat Pistorius een gebroken man is die alles verloren heeft. Door het nu al zeven maanden durende proces is hij ook blut.

De advocaat richtte zich rechtstreeks tot rechter Masipa en vroeg: ‘Is dit een man die we uit de samenleving moeten verwijderen? Wij zeggen: nee!’

Oscar Pistorius
Oscar Pistorius© Belga Image

‘Ongepast’

Het openbaar ministerie zou het echter ‘uiterst ongepast’ vinden als Pistorius niet naar de gevangenis moet. ‘De samenleving wil dat het gerechtshof tegemoetkomt aan de pijn van Reeva’s familie’, aldus procureur Gerrie Nel.

Hij eist minstens tien jaar cel voor de 27-jarige Pistorius.

Gerrie Nel
Gerrie Nel© Belga Image

Ontkenning

Pistorius, die als baby geamputeerd werd onder zijn knieën en met twee carbonprotheses loopt, werd vorige maand schuldig bevonden aan doodslag door nalatigheid op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Hij schoot het twee jaar oudere fotomodel dood in de vroege ochtend van 14 februari 2013 in zijn toenmalige woning in de hoofdstad Pretoria. Steenkamp bevond zich op dat moment achter een gesloten deur in de badkamer. Pistorius geeft toe door de badkamerdeur te hebben geschoten, maar zegt dat hij dacht met een inbreker te maken te hebben.

Pistorius ontsnapte aan een veroordeling voor moord. De rechter oordeelde dat er onvoldoende bewijs is om te twijfelen aan zijn verhaal. Op doodslag door nalatigheid, zoals dat in Zuid-Afrika heet (‘culpable homicide’), staat doorgaans ongeveer 15 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier