Oscar Pistorius wordt eerste paralympiër op Olympische Spelen

© AFP

‘Snelste man zonder benen’ zit in Zuid-Afrikaans estafetteteam.

De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius wordt de eerste atleet die zowel aan de Olympische Spelen als de Paralympics zal deelnemen. Pistorius (25) werd geboren zonder kuitbenen en loopt met twee protheses van carbon.

Op de Paralympics, voor mensen met een handicap, won Pistorius al drie keer goud. De Zuid-Afrikaanse atletiekfederatie selecteerde hem nu voor het estafetteteam voor de 4×400 meter van de Spelen in Londen (27 juli – 12 augustus. Op de individuele 400 meter kon hij zich niet plaatsen.

“Vandaag is één van de mooiste dagen van mijn leven! Ik zal erbij zijn in Londen, voor de Spelen en de Paralympics!”, tweette hij in een eerste reactie. “Bedankt aan iedereen die me hielp om de atleet te worden die ik nu ben. God, mijn familie, mijn vrienden, mijn tegenstanders en mijn supporters, jullie hebben er allemaal toe bijgedragen”.

Vorig jaar nam Pistorius al deel aan het WK in Daegu, nadat tests uitwezen dat hij met zijn protheses geen voordeel haalt ten opzichte van valide atleten. ‘Blade Runner’ won in Zuid-Korea met Zuid-Afrika zilver op de 4x400m (in de finale was hij wel reserve) en strandde op de individuele baanronde in de halve finales. Zaterdag neemt de Zuid-Afrikaan het tijdens de Nacht van de Atletiek op tegen Jonathan Borlée op de baanronde.

Na de Spelen blijft Pistorius in Londen om deel te nemen aan de Paralympics (29 augustus-9 september). Daar start hij op vier nummers: de 100, 200 en 400 meter en de 4×100. (Belga/KVDA)

Pistorius op het WK in Daegu (buitenste baan):

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier