Ostapchuk zonder haar medeweten gedopeerd door coach op Spelen

© Reuters

Het Wit-Russische antidopingagentschap heeft kogelstootster Nadzeya Ostapchuk een schorsing van slechts één jaar opgelegd.

Ostapchuk (31) veroverde op de Olympische Spelen van Londen goud in het kogelstoten, dankzij een worp over 21m36 in de finale. Uit een dopingcontrole van de dag voordien bleek echter dat er sporen van het verboden product metenolone, een anabole steroïde, in haar urine zaten. Ook meteen na haar competitie testte ze positief op hetzelfde middel. Ze werd door het IOC gediskwalificeerd en uit de uitslag geschrapt en moest zo snel mogelijk haar medaille en olympisch diploma inleveren.

Haar coach beweert echter dat hij de doping zonder medeweten van Ostapchuk toegediend had, zodat er voor het antidopingagentschap sprake is van verzachtende omstandigheden. Yefimov kreeg als hoofdbeschuldigde een schorsing van vier jaar.

“Yefimov deed het verboden product metenolone in haar eten omdat hij verontrust was door haar middelmatige resultaten in de aanloop naar de Spelen. De coach ging te werk tijdens het trainingskamp in Wit-Rusland, enkele dagen voor de start van de Spelen”, zo verduidelijkte de woordvoerder van het antidopingagentschap.

Door de diskwalificatie van Ostapchuk werd de Nieuw-Zeelandse wereldkampioene Valerie Adams, oorspronkelijk tweede met een worp over 20m70, werd de nieuwe olympisch kampioene. Het zilver ging naar de Russin Evgeniia Kolodko (20m48), het brons was voor de Chinese Gong Lijiao (20m22). (AFP/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier