Oud-wielerjournalist Mark Vanlombeek (67) overleden

Mark Vanlombeek © Belga Image

Mark Vanlombeek, die bij VRT werkte als wielercommentator en na zijn overstap woordvoerder was bij VTM, is overleden.

Dat bevestigt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. ‘De openbare omroep biedt zijn innige deelneming aan de naasten van Mark Vanlombeek aan’, klinkt het in een korte reactie.

Vanlombeek had al een hele tijd kanker, en is zondagnamiddag thuis overleden. Hij werd 67 jaar.

Wielrennen

Reeds tijdens zijn studies politieke en sociale wetenschappen aan de KU Leuven ging hij in 1969 als medewerker bij de toenmalige BRT aan de slag. Vanaf 1975 was dat als voltijds sportjournalist, met specialisatie in wielrennen. Vanlombeek verzorgde onder meer samen met Mark Uytterhoeven de live verslaggeving van wielerwedstrijden en groeide uit tot een van de uithangborden van de openbare omroep.

In 1999 trok Mark Vanlombeek de deuren van de Reyerslaan achter zich dicht om bij concurrent VTM als woordvoerder aan de slag te gaan, een functie die hij uitoefende tot aan zijn pensioen in maart 2010.

Nadien stortte hij zich op de politiek: bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd hij verkozen tot gemeenteraadslid voor CD&V in Zaventem.

Eind vorig jaar bracht hij nog een weekend op de boekenbeurs door om er zijn laatste boek te signeren, een werk over dopingzondaar Tom Simpson, die het leven liet op de flanken van de Mont Ventoux tijdens de Ronde van Frankrijk van 1967