Overlijden door tieners aangevallen grensrechter (41) schokt KNVB

© Belga

Drie voetballers van 15 en 16 worden verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Een Nederlandse grensrechter van 41 die zondag werd aangevallen door jongens van 15 en 16 is overleden aan zijn verwondingen. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) reageert geschokt.
“Het is te gek voor woorden dat iemand tijdens het uitoefenen van een sportieve hobby het slachtoffer wordt van dergelijke praktijken”, verklaarde directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars in een schriftelijke reactie.

“Ik wil namens de gehele KNVB en alle leden mijn medeleven uitspreken aan de familieleden en vrienden van het slachtoffer.”

Geschopt en geslagen

De assistent-scheidsrechter, Richard Nieuwenhuizen, vlagde zondag bij de wedstrijd van de Almeerse voetbalclub SC Buitenboys B3 tegen sv Nieuw Sloten B1 uit Amsterdam. Hij werd geschopt en geslagen en zette het op een lopen. De jongens haalden het slachtoffer in en mishandelden hem opnieuw.

Een paar uur na de feiten is Nieuwenhuizen onwel geworden en werd hij naar het Flevoziekenhuis afgevoerd. Zijn toestand was sindsdien kritiek.

De verwondingen, waaronder ernstig hersenletsel, zijn hem uiteindelijk fataal geworden. Nieuwenhuizen overleed maandag in het bijzijn van zijn familie.

Doodslag

Er zitten drie verdachten (15, 15 en 16 jaar) uit Amsterdam vast. Ze worden verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging en moeten donderdag bij de rechter-commissaris verschijnen, zo maakte het Openbaar Ministerie bekend.

De rechter-commissaris bepaalt onder meer of het voorarrest van de drie voetballers wordt verlengd. Ze zitten in beperking, wat wil zeggen dat ze behalve met hun advocaat geen contact mogen hebben met de buitenwereld.

Verschillende getuigen moeten nog gehoord worden, meldt justitie. Meer aanhoudingen worden nog steeds niet uitgesloten. (ANP/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier