Jacques Sys

Philippe Gilbert: te veel gefeest of te veel getraind?

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Ook in de Brabantse Pijl is het niet gelukt: Philippe Gilbert probeerde op een van de hellingen een paar keer het peloton aan stukken te scheuren, maar er zat geen panache in zijn demarrage.

Wat moet er dan in het hoofd van zo’n renner omgaan die al twee maanden achter zijn conditie aanholt? Wat gaat er door je heen als op hetzelfde moment Tom Boonen het hele land in een delirium brengt? Heel veel frustratie en irritatie moet er in het hoofd van Philippe Gilbert woeden. Vorig seizoen ongenaakbaar en nu nog een karikatuur van zichzelf. En niemand die met een sluitende verklaring naar buiten komt. Dat brengt speculaties op gang.

En zolang Gilbert die niet met de pedalen pareert, blijft die geruchtenmolen draaien. Wat viel er de voorbije weken niet allemaal te horen? Gilbert vond de juiste positie niet op zijn fiets, hij had na zijn memorabel seizoen in de winter te veel gevierd, hij had te veel getraind om zich in een nieuwe werkomgeving meteen te bewijzen en betaalde daar nu een prijs voor, hij sukkelde met een virus en had tandproblemen.

Alleen Philippe Gilbert kent het antwoord. De voorbije tien dagen had hij, zo zei zijn omgeving, in zijn thuishaven Monaco hard getraind om zich klaar te stomen voor de Amstel Gold Race en de Ardense klassiekers. Maar geen moment liet hij in de Brabantse Pijl zien dat hij langzaam maar zeker uit een dal klautert. Het was op een gegeven moment zelfs pijnlijk om zien: Gilbert die probeert te versnellen en de concurrentie die als het ware fluitend het gat dicht. Hoe moet je dat de komende dagen nog wegwerken? En intussen blijf je, met een megacontract op zak, leven onder een verpletterende druk.

Kampioenen zijn omringd door een hele hofhouding van begeleiders, maar als het niet loopt, zijn het in wezen de eenzaamste mensen op aarde. Heel veel mentale hardheid is er dan nodig om tegen een muur van twijfels op te boksen. Tom Boonen weet er alles van. Door sommigen al afgeschreven na anderhalf jaar van blessureleed, maar nu sterker dan ooit. En geen woord van kritiek liet de Kempenaar na zijn raid in Parijs-Roubaix horen aan het adres van die mensen die hem hadden bekritiseerd. Een on-Vlaamse houding. Maar een teken hoe matuur Boonen op dit moment wel is. Een renner perfect in balans met zichzelf.

Dat evenwicht moet Philippe Gilbert hervinden. Hij heeft nog verschillende objectieven dit seizoen: de Olympische Spelen, het wereldkampioenschap in Valkenburg op een parcours dat hem ligt. Maar hoe rijm je dat in afwachting daarvan met de trots van de Belgische kampioen? En hoe vaak zul je nog moeten antwoorden op de vraag waarom het niet loopt?

Jacques Sys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier