Pieter Timmers: brons is niet onmogelijk

Pieter Timmers © Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Pieter Timmers liet de 200 m vrije slag vallen om alles op de estafettes en de 100 m te zetten. Dinsdag zwemt hij, net als Glenn Surgeloose, de reeksen en de halve finale.

Meer dan met de aflossingsploegen (die wel finales, maar geen medaille kunnen veroveren, al werd de 4×100 meterploeg in Rio zéér knap zesde) heeft de Limburger op het koningsnummer van het zwemmen een (kleine) kans op het podium – weliswaar hooguit brons.

Op het WK 2015 haalde Timmers voor het eerst de finale met een Belgisch record (48.22) in de halve finale. In de finale kon de Limburger dat niet herhalen (48.31), waardoor hij als zevende strandde, op slechts 19 honderdsten van brons, voor Federico Grabich. Op het voorbije EK in Londen werd hij – mede door slaapproblemen – teleurstellend vijfde, in slechts 48.64 – met een Belgisch record had hij goud veroverd.

Véél indrukwekkender was zijn 100 meter in de aflossing, waar Timmers België naar brons stuwde met een fenomenale 47.37 – zonder vliegende start is dat 47.9 à 48 waard. Een (bijna) zelfde tijd zette de Limburger neer in de reeksen van de 4×100 in Rio, met 47.39 (in de finale 47.55)

Kan hij die prestaties éíndelijk eens herhalen in de índividuele competitie – zijn trainingstijden in aanloop naar Rio waren beter dan voor het WK en EK – dan komt Timmers met 47.7 à 47.8 dicht in de buurt van brons.

Aan het late uur (finale woensdag om 23.03 uur Braziliaanse tijd) zal het niet liggen, want Timmers zwemt doorgaans beter ’s avonds en heeft ook al weken op voorhand zijn trainingsschema daarop aangepast. Ook de nachtrust zou deze keer geen probleem mogen zijn, want de twee meter grote zwemmer stuurde een gepersonaliseerde (langere) matras op naar het olympisch dorp.

Allicht zullen de Australiër Cameron McVoy (47.04 op de Australische trials, de snelste tijd ooit zonder supersonisch zwempak) en titelverdediger Nathan Adrian (47.72 op de Amerikaanse trials) hors categorie zijn.

Daarna volgt een heel peloton: met onder meer de Chinees Ning Zetao (de onverwachte wereldkampioen in 2015 met 47.84), de Fransen Jeremy Stravius en Clement Mignon, de Italiaan Luca Dotto, de Canadees Santo Condrelli, de jonge Amerikaan Caeleb Dressel, en Timmers. Aan hem om op het grootste moment van zijn carrière het beste uit zichzelf te halen.

Kans op goud: 1%, kans op medaille: 15%.

Competitie: dinsdag 9/8 reeksen vanaf 18 uur en halve finales om 3 uur, woensdag 10/8 finale om 4.03 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier