Pieter Timmers met Belgisch record naar finale 100 meter vrije slag: ‘Er kan nog iets af’

Pieter Timmers © BELGA

Pieter Timmers heeft zich dinsdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor de finale van de 100 meter vrije slag geplaatst. De 28-jarige Limburger deed dat in een nieuw Belgisch record. In de finale kan dat record nog iets scherper, denkt hij.

Pieter Timmers tikte in zijn halve finale als derde aan in 48.14. Daarmee deed hij acht honderdsten af van de 48.22 die hij op 5 augustus 2015 op de wereldkampioenschappen in het Russische Kazan zwom.

Het Belgische record was goed voor de zesde tijd van acht finalisten. De Amerikaan Nathan Adrian was in de eerste halve finale met 47.83 het snelst. De Australiër Kyle Chalmers won de reeks van Pieters in 47.88. De Australiër Cameron McEvoy en de Canadees Santo Condorelli lieten met 47.93 exact dezelfde tijd optekenen en ook de Amerikaan Caeleb Dressel was met 47.97 nog sneller dan Pieters.

‘Onder 48 zal zeker nodig zijn’

“Acht honderdsten van mijn Belgische record en een finaleplaats”, straalde Timmers na de race. “Het mooiste is toch wel dat ik in de finale sta. Daar kan ik voor een medaille gaan en dat is mooier dan een Belgisch record natuurlijk.”

Timmers was naar eigen zeggen niet verrast dat hij zijn Belgisch record uit 2015 kon scherper stellen. “Ik wist absoluut dat ik deze chrono kon zwemmen. Als je voor een medaille wil zwemmen, moet je naar 48.1 kunnen gaan.”

“Het was een heel goede race”, vervolgde de Limburger. “Ik had het gevoel dat het onder controle was, kon versnellen wanneer het nodig was. Ik voel echt dat er nog veel benzine in de tank zit, dat ik de gashendel kan opentrekken en dat is positief.”

Hij kijkt uit naar de finale.

“Ik denk wel dat er nog iets af kan. Onder de 48 denk ik, dat zal zeker nodig zijn.”

Deburghgraeve

Timmers is de tweede Belgische zwemmer die zich in Rio voor een individuele finale plaatst. Louis Croenen deed het hem maandag voor op de 200 meter vlinderslag. Voordien was het van Atlanta 1996 geleden dat een Belg een individuele olympische finale zwom. Frederik Deburghgraeve haalde toen goud op de 100 meter schoolslag.

De finale van de 100 meter vrije slag wordt woensdag om 23u03 (4u03) Belgische tijd gezwommen.

Glenn Surgeloose werd in de reeksen uitgeschakeld met de 19de tijd (48.65).

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier