‘Pistorius schoot vriendin dood op het toilet’

© Reuters

De Zuid-Afrikaanse openbare aanklager veegt het verhaal van atleet Oscar Pistorius dat het om een inbreker ging van tafel.

De Zuid-Afrikaanse openbare aanklager Gerrie Nel zegt dat atleet Oscar Pistorius bij een voorbedachte moord een “onschuldige en ongewapende vrouw” heeft gedood.

“Er is geen mogelijke verklaring om zijn verhaal te ondersteunen dat het om een inbreker ging”, zei de aanklager voor het Magistrate’s Court in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Pretoria.
Hij voegde eraan toe dat Reeva Steenkamp al sinds de avond voordien in de woning van “Blade Runner” was. De schietpartij zelf heeft zich op Valentijnsdag afgespeeld.

Volgens de aanklager heeft Pistorius vier keer heeft geschoten. Nel zei dat de mannequin drie keer is getroffen toen zij in het toilet was en dat de deur daarvan van buiten uit geforceerd was. “Wij denken dat de deur gesloten was”.

Geen moord

“Waarom zou een dief zich in de toiletten opsluiten”, vroeg de aanklager zich af in verband met het feit dat de atleet zijn zus had verteld te denken dat het om een inbreker ging.

De advocaat van Pistorius voerde aan dat zijn cliënt geen strafblad heeft en nooit in een zaak zoals deze is verwikkeld geweest. Daarom zou hij vrijstelling op borgtocht moeten verkrijgen, aldus de raadsman.

Meester Barry Roux betoogde ten gronde dat het niet om een moord ging. Hij gewaagde van andere gevallen waarbij echtgenoten per ongeluk op hun vrouw hadden gevuurd omdat ze dachten dat het om een inbreker ging.

“Er is geen enkel element dat op voorbedachtheid wijst”, zei de advocaat die de “voortijdige en ongelukkige” dood van Steenkamp betreurde. Waarbij Pistorius in tranen uitbarstte.

Reeva Steenkamp wordt dinsdag in Port Elizabeth begraven. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier