Polsstokspringer Lavillenie klaagt over ‘gebrek aan respect en fair play’

Renaud Lavillenie © REUTERS

Polsstokspringer Renaud Lavillenie, olympisch kampioen in 2012, moest de titel in Rio maandag aan een Braziliaan laten. Na afloop was hij streng voor de Brazilaanse toeschouwers: ‘Het publiek heeft de ervaring van veel deelnemers verpest.’

Renaud Lavillenie pakte in 2012 de Olympische titel in Londen, maar afgelopen maandag moest hij in Rio tevreden zijn met zilver. Het goud ging naar de Braziliaan Thiago Braz Da Silva laten. Hij wipte in de finale als enige over 6m03, zette een olympisch record neer, en deed zo verrassend beter dan Lavillenie (5m98). Het brons was voor de Amerikaan Sam Kendricks (5m85).

Na afloop was Lavillenie, die voor de finale getipt werd als topfavoriet, streng voor de Braziliaanse toeschouwers, die hem en andere polsstokspringers op een fluitconcert trakteerden. ‘Het publiek heeft de ervaring van veel deelnemers verpest’, verklaarde hij.

‘Ik begrijp dat de Brazilianen voor Thiago Braz Da Silva zijn, maar het gebrek aan respect is niet normaal’, vindt de polsstokspringer, die het wereldrecord indoor op zak heeft met 6m06. ‘Als dat niet was gebeurd, zou de competitie ongelooflijk geweest zijn. We zien niet vaak dat twee atleten strijden om over 6 meter te geraken.’

‘Je kan Rio niet met een glimlach verlaten nadat je werd uitgejouwd omdat je je sport beoefent’, aldus Lavillenie.’ Hij is gefrustreerd over wat hij ‘het gebrek aan respect en fair play’ noemt. ‘Ik begrijp niet waarom atleten uitgefloten worden. Die mensen zouden beter thuis voor de tv blijven en hun plaats afstaan aan mensen die zin hebben om sport te bekijken. Het stoort enorm, je voelt de vijandigheid van het publiek. In mijn sport zie je dat normaal nooit. Het is geen voetbal.’ (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier