Prendergast ‘zou WK-goal van Marc Wilmots opnieuw afkeuren’

Marc Wilmots en Peter Prendergast © Belga

Fans van de Rode Duivels zullen het hem nooit vergeven, maar zelf staat ex-scheidsrechter Peter Prendergast nog altijd achter zijn beslissing om het doelpunt van Marc Wilmots af te keuren.

Fans van de Rode Duivels zullen het hem nooit vergeven, maar zelf staat ex-scheidsrechter Peter Prendergast 12 jaar later nog altijd achter zijn beslissing om het doelpunt van Marc Wilmots tegen Brazilië in de achtste finales van het WK 2002 af te keuren.Even terug in de tijd naar 17 juni 2002. In de achtste finales van het WK voetbal in Japan en Zuid-Korea staat België tegenover Brazilië. De Rode Duivels spelen goed tegen de toernooifavoriet en komen na 35 minuten spelen zelfs op voorsprong, dankzij een kopbaldoelpunt van Marc Wilmots. Dolle vreugde bij de Belgische fans, tot de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast het doelpunt afkeurt wegens een lichte duwfout van de Belgische aanvoerder op Roque Junior. Nochtans had geen commentator, toeschouwer of speler een fout gezien. België verliest het duel uiteindelijk met 2-0, na doelpunten van Rivaldo en Ronaldo. De Brazilianen stoten door tot de finale en winnen die tegen Duitsland.

Bekijk nog eens de beelden:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Gazet van Antwerpen ging Prendergast, die zijn fluitje intussen heeft opgeborgen en momenteel als instructeur voor de FIFA werkt, opzoeken in Kensington. De Jamaicaan verdedigde nog eens zijn beslissing: ‘De duw van Wilmots gebeurde voor hij en Roque Junior in de lucht gingen en is op de tv-beelden niet te zien, maar hij was er wel. Het ging misschien om een lichte duw, maar een duw is een duw. Ik zou de goal vandaag opnieuw afkeuren.’

Prendergast ontkent ook dat hij tijdens de rust zijn fout heeft toegegeven aan Wilmots, nu bondscoach van de Rode Duivels.’Dat was een belachelijke uitspraak. Als ik Wilmots ooit tegenkom, heb ik maar één vraag: waarom heb je dat toen gezegd?’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier