Propere Handen: AFC Tubize moeit zich met sanctie KV Mechelen

Josselin Croisé, algemeen directeur van AFC Tubize: 'Op dit moment is KV Mechelen nog altijd een 1B-club.' © belga

Als KV Mechelen zich bezondigd heeft aan competitievervalsing, moet die club naar de hoogste amateurklasse, vindt AFC Tubize, dat hoopt zijn eigen sportieve degradatie uit 1B te ontlopen.

Als de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) operatie Propere Handen behandelt, wil ook AFC Tubize zijn zegje doen. Josselin Croisé, algemeen directeur van de Waalse club, bevestigt aan Sport/Voetbalmagazine dat AFC Tubize daarover een aangetekend schrijven heeft gericht aan de KBVB.

‘Titel van KV niet relevant’

In operatie Propere Handen, waarbij onder meer KV Mechelen wordt verdacht van matchfixing op het eind van vorig seizoen, menen verschillende media de vorderingen van bondsprocureur Kris Wagner te kennen. Volgens die media gaat Wagner aan de Geschillencommissie Hoger Beroep vragen om KV Mechelen, dat kampioen speelde in 1B, komend seizoen in 1B te houden, met een puntenhandicap van 12 punten.

Maar in zo’n sanctie zou AFC Tubize zich niet kunnen vinden. ‘Als KV aansprakelijk wordt geacht voor competitievervalsing, moet die club naar de hoogste amateurklasse’, zegt Croisé. Dat zou AFC Tubize goed uitkomen, want normaliter zakt de Waalse club – om sportieve redenen – uit 1B. Maar als Malinois zou teruggezet worden naar de hoogste amateurklasse, zou dat het behoud betekenen voor AFC Tubize.

Er lijken maar twee opties te zijn voor KV Mechelen: 1A of de hoogste amateurklasse

Haast overal werd de veronderstelde vordering van Wagner voor KV tot nog toe ‘een degradatie’ genoemd, omdat geel-rood vorige maand de promotiefinale van 1B won. Door die kampioenstitel beschouwen velen KV Mechelen op dit moment al als een 1A-club en zou het voor die mensen lijken alsof KV een afdeling zou zakken als de club een extra seizoen in 1B zou moeten blijven.

‘Maar of een club de titel gepakt heeft of niet, is niet relevant in deze zaak,’ zegt Croisé, ‘want daarover zegt het reglement niks. Promovendus ben je pas na de Algemene Vergadering van de KBVB die eind juni plaatsvindt, net zoals je ook pas dan officieel degradant bent. Op dit moment zijn zowel AFC Tubize als KV Mechelen nog altijd 1B-clubs.’ En aangezien de KBVB zich heeft voorgenomen om deze zaak voor eind juni af te handelen, zullen beide clubs dat ook nog zijn op het moment van de uitspraak.

Betoog snijdt hout

Verscheidene juristen zijn het ermee eens dat het betoog van Croisé hout snijdt. Het bondsreglement rammelt langs alle kanten, maar op dit punt is het kristalhelder. Ook Sport/Voetbalmagazine schreef eerder deze week al: ‘Een verlengd verblijf in 1B voor Malinois zou niet stroken met punt 21 van artikel B2008 van het bondsreglement. Dat zegt: ‘Indien de aansprakelijkheid van de club vaststaat, wordt ze veroordeeld tot de degradatie, d.z.w. verwijzing naar de onmiddellijk lagere afdeling dan deze waarin zij uitkwam op het ogenblik dat de inbreuk gepleegd werd. Indien, bij de definitieve uitspraak, de club al in een lagere afdeling speelt dan deze waarin ze uitkwam op het ogenblik van de inbreuk, wordt ze verwezen naar de onmiddellijk lagere afdeling dan deze waarin ze uitkomt op het ogenblik van gezegde uitspraak.’

Dat tweede deel is relevant voor KV Mechelen, want eind vorig seizoen, vlak na de vermeende feiten, degradeerde Malinois naar 1B. Ook al heeft KV intussen de promotie naar 1A afgedwongen; tot eind juni 2019 is Malinois een club uit 1B. Dus lijken er voor Malinois maar twee opties: ofwel wordt de club aansprakelijk geacht voor matchfixing en moet Malinois naar de hoogste amateurklasse, ofwel wordt KV vrijgesproken en dan speelt de club volgend seizoen in 1A.’