Protest tegen Amerikaans volkslied: NFL-speler ‘krijgt doodsbedreigingen’

Colin Kaepernick © Reuters

Colin Kaepernick, de American football-speler die al weken protesteert tegen het Amerikaanse volkslied, zegt dat hij met de dood wordt bedreigd.

Nog volgens Kaepernick komen de bedreigingen uit verschillende hoeken.

Onderdrukt

De 28-jarige Kaepernick, de spelmaker of quarterback van de San Francisco 49ers, veroorzaakte vorige maand ophef door in een oefenwedstrijd tegen de Green Bay Packers te weigeren op te staan toen het volkslied werd gespeeld, een actie die hij sindsdien herhaalt. Zijn stil protest – hij knielt of gaat zitten – is gericht tegen de rassenongelijkheid en het buitensporige politiegeweld tegen zwarte burgers.

‘Ik wil niet recht staan om trots te tonen voor de vlag van een land dat zwarte en gekleurde mensen onderdrukt’, verklaarde Kaepernick.

Steun

Intussen heeft Kaepernicks protest al de steun gekregen van zijn ploegmaat Eric Reid en ook van spelers van andere teams.

Maar er komt ook veel negatieve reacties op hun acties, van mensen die vinden dat een profsporter gewoon moet winnen en verder zwijgen. Zo verbrandden supporters zelfs het shirt met rugnummer 7 van Kaepernick.

Nieuw incident

Kaepernick lijkt voorlopig niet van plan om zijn protest stop te zetten. Hij verwijst naar de dood van Terence Crutcher (40), die gisteren in Tulsa werd neergeschoten door de politie hoewel hij ongewapend was en de handen boven het hoofd hield. ‘Een perfect voorbeeld van waar dit om draait’, aldus Kaepernick. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier