Raad van State erkent schaken niet als sport

© Thinkstock

De Raad van State meent dat ‘hersenoefeningen, zoals schaken, geen sportieve activiteit zijn, omdat daar geen enkele fysieke inspanning voor nodig is’.

De Raad van State kent schaken niet langer het statuut van sport toe in het Franstalige en Brusselse landsgedeelte, aldus La Dernière Heure. De Franstalige schaakfederatie van België had bij de Raad beroep ingediend om een beslissing van de regering van de Fédération Wallonie-Bruxelles te vernietigen. In 2011 weigerde die de schaakfederatie te erkennen en subsidiëren als sportbond. De Raad van State meent dat “hersenoefeningen, zoals schaken, geen sportieve activiteit zijn, omdat daar geen enkele fysieke inspanning voor nodig is”.

De schaakfederatie heeft verschillende argumenten die moeten aantonen dat schaken toch een sport is zoals alle andere. Zo voert ze aan dat de hersenen een orgaan zijn zoals elk ander orgaan, dat getraind kan worden als een biceps. Daarnaast verwijst de federatie naar de antidopingcontrole die de Franstalige Gemeenschap in 2010 hield tijdens een toernooi in Roux.

Schaken wordt in Frankrijk, Duitsland en Nederland als een sport beschouwd. Ook in Vlaanderen en in de Duitstalige gemeenschap heeft schaken de status van sport. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier