Rapport brengt wereldwijd netwerk dat wedstrijden vervalst in kaart

© BelgaImage
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Een 70 pagina’s tellend rapport geeft voor het eerst inzicht in hoe de Singaporese gokmaffia de handen in elkaar sloeg met Europese criminelen om wereldwijd voetbalwedstrijden te vervalsen.

Het Singaporese misdaadsyndicaat en zijn Europese uitlopers zijn nu in kaart gebracht in het rapport ‘World Match-Fixing: The problem and the solution’. Het rapport is het werk van Sportradar, een Zwitserse firma die sportstatistieken levert, maar ook een in Londen gevestigde integriteitsunit heeft. Sportradar controleert voor de UEFA alle wedstrijden uit de eerste en tweede klasse van de 53 aangesloten bonden – waaronder ook de Belgische – op verdachte gokpatronen.

De peetvader van het vanuit Singapore opererende netwerk zou ene Rajendran Kurusamy zijn. Een 54-jarige Singaporees, bijgenaamd The Boss, die zijn imperium vestigde als bookmaker in de vroege jaren 1990. Vandaag is Tan Seet Eng, bijgenaamd Dan Tan, de onbetwiste leider van de Kelong Kings. Zijn banden met de georganiseerde misdaad zijn nauw en strekken zich uit over de hele planeet.

Verraden

Dan Tan begon in de vroege jaren 1990 als illegale bookmaker voor paardenraces. Kurusamy was zijn mentor. In het zog van zijn andere grote voorbeeld Eswaramoorthy Pillay was hij de eerste om zijn activiteiten van Zuidoost-Azië naar Europa te verleggen. Pillay genoot bekendheid als voormalig doelman van de Singaporese nationale ploeg en speelde op een lager niveau profvoetbal in Engeland.

Ook Wilson Raj Perumal maakte de oversteek naar Europa, samen met Dan Tan en Pillay. Het was Dan Tan die Perumal op 20 februari 2011 bij de Finse politie liet verraden omdat hij hem niet meer vertrouwde. Perumal besloot samen te werken met de politie en zorgde hiermee voor een nooit eerder geziene doorbraak in het onderzoek naar wedstrijdvervalsing in het internationale voetbal.

Criminelen uit de Balkan

Dan Tan wordt verantwoordelijk geacht voor een van de grootste schandalen uit de moderne voetbalgeschiedenis, het zogenaamde Calcioscommesse. Gedurende twee seizoenen slaagde de Singaporese bendeleider erin een groot aantal wedstrijden uit de Italiaanse Serie A en de Serie B te laten manipuleren. Bij de uitvoering ervan kon hij rekenen op een bende criminelen uit de Balkan die in Italië I Zingari – de Zigeuners – worden genoemd.

De kopstukken van I Zingari waren de Macedoniër Rade Trajkovski, de Servische Turk Almir Gegic en de Serviër Dragan Antic. Van Antic is volgens Sportradar de link naar Ante Sapina gauw gelegd, de Kroatische mastermind achter het Hoyzerschandaal in Duitsland. In november 2005 werd hij hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en elf maanden.

Na zijn vrijlating begon Sapina gewoon opnieuw. Tijdens zijn tweede proces in Bochum hoorde hij zich veroordeeld worden tot vijf jaar cel, net als zijn compagnon Marijo Cvrtak.

Link naar België

Cvrtak was de man die in het seizoen 2010/11 verscheidene wedstrijden van UR Namur in de Belgische tweede klasse fikste. Sapina en Cvrtak zijn tot dusver nooit rechtstreeks in verband gebracht met Tan Seet Eng en Perumal, maar volgens Sportradar zijn er voldoende aanwijzingen die het “vrijwel zeker” maken dat ze met elkaar te maken hadden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier