Red Dragons gaan onderuit tegen Italië op WK volleybal

Gert Van Walle (L) © Belga Image

De Belgische nationale mannenvolleyploeg heeft in zijn derde groepswedstrijd op het WK in Polen met 3-1 verloren van Italië.

De setstanden waren 26-28, 25-15, 25-16 en 28-26.

Voorlaatste

België verloor zondag ook zijn openingsmatch in groep D met 2-3 van de Verenigde Staten. Dinsdag klopten de Red Dragons Puerto Rico met 3-0. Zaterdag speelt de selectie van coach Dominique Baeyens tegen Iran en zondag tegen Frankrijk.

De eerste vier van de groep plaatsen zich voor de tweede ronde (2 groepen van acht). Frankrijk leidt met 7 punten voor de VS (6), Iran (5), Italië (5), België (4) en Puerto Rico (0).

Thriller

Dominique Baeyens behield het vertrouwen in dezelfde twaalf die punten geoogst hadden tegen de Verenigde Staten en Puerto Rico. Terecht zo bleek aanvankelijk, want dankzij punten van Deroo en een verraderlijke opslag van Van de Voorde kwamen de Red Dragons voor het eerst aan de leiding bij 9-8, omdat ze ook konden weerstaan aan de Italiaanse opslagdruk. De Belgen voelden dat er iets inzat en begonnen iets zenuwachtiger te acteren, maar tegen de Italianen wordt elk foutje afgestraft. Toch zetten Van den Dries, Van de Voorde, Klinkenberg en een ace van Deroo de 11-14 achterstand om in een 17-16 voorsprong. Al dadelijk een thriller dus met Deroo smashend in een hoofdrol naar 20-18. Een boze Belgische coach als Derkoningen een bal verkeerd beoordeelt en Lanza zijn ploeg op een 21-22 voorsprong brengt. Deroo naar 23-23, maar aanvoerder Birarelli naar 23-24. Van de Voorde kan echter twee setballen redden, een blokkende Verhees zorgt op zijn beurt voor een Belgisch setpunt, uitblinker Deroo zorgt voor een tweede setbal en de zwakkere Italiaanse defensie krijgt de volgende bal niet onder controle. Gevolg: 28-26 en euforie bij de talrijke Belgische supporters.

In de tweede set kregen onze landgenoten enkele ongelukkige punten tegen, haalden nooit hun niveau van de eerste set, Van den Dries werd enkele keren afgeblokt en meteen stonden de Italianen 8-16 voor. Coach Baeyens probeerde het met een aantal vervangingen. Van Walle bracht met enkele kanonbalopslagen de Italiaanse verdediging aan het wankelen, maar onvoldoende om de vroege achterstand ongedaan te maken.

Tien minuten rust om te bezinnen, Van Walle leek het begrepen te hebben, maar toch lukte niet alles tegen een sterker geworden Italiaans blok: 4-9. Een grotere variatie ook bij de zuiderlingen: harde knallers van Birarelli, maar ook ‘floaters’ die de Red Dragons verrasten. Het vertrouwen leek weg te gaan, de foutenlast werd groter en bij 7-14 was Baeyens al aan zijn tweede dode tijd toe. En dan werd de heer Zaytsev nog behoorlijk in bedwang gehouden. Het enthousiasme en het vertrouwen uit de eerste set waren blijkbaar uit de ploeg verdwenen en zo werd ook de derde set nog een ‘makkie’ voor de blauwhemden.

Deroo zorgde even voor nieuwe hoop, maar te veel opslagfouten en te veel spelers die hun normale niveau niet haalden, lieten de Italianen toe ook in de vierde set snel een kloof te maken (5-8). Zeker als ook Zaytsev enkele keren zwaar mocht uithalen van achter de opslaglijn: 5-12. Een goed ingekomen Claes bracht rust, de ‘challenge’ bleek nog altijd niet Belgisch gezind en een driemansblok zorgde bij 10-13 en 13-16 even voor hoop. Claes ontpopte zich tot de betere Belgische speler van de vierde set en bracht zelfs 16-17 op de elektronica. Via Claes en Van de Voorde zelfs even 19-20. Van Walle bracht weer enthousiasme in de ploeg, Deroo bracht zijn ploeg terug tot 22-22 en een wonder leek in de maak. Zeker als Claes met een schijnbeweging een matchpunt redde en Coolman hem dat nadeed bij het tweede matchpunt.

Helaas kon Van den Dries het derde matchpunt niet meer redden en zullen de Red Dragons de kwalificatie moeten afdwingen tegen Iran en Frankrijk. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier