Red Dragons op koers voor EK en WK

© Belga

Het Belgische volleybalteam, de Red Dragons, presteert sterk.

De Belgische volleyballers zitten in een ‘winning mood’. De Red Dragons wonnen net het WK-kwalificatietoernooi in Kortrijk. Ze behaalden drie opeenvolgende overwinningen tegen Oostenrijk, Roemenië en Noord-Ierland.

Bondscoach Dominique Baeyens is tevreden met de prestaties van zijn team: “Het was een must om de kwalificatie binnen te halen voor eigen publiek. We hebben er hard voor moeten knokken, vooral tegen het sterke Roemenië.”

Met de knappe prestatie, plaatst het team zich voor de laatste voorronde voor het WK in januari volgend jaar. In deze voorronde spelen ze een toernooi in een groep van vijf landen. De groepswinnaar en de beste tweede plaatsen zich voor het WK in Polen. Dit zou uitzonderlijk zijn voor België omdat de laatste deelname aan een WK dateert van 1978.

Spannende confrontatie

Begin juni staan er voor het Belgische team nog belangrijke barragewedstrijden voor het EK op het programma. De Red Dragons nemen het in twee matchen op tegen Griekenland. Als België triomfeert in de barragematchen, mag het meedoen aan het EK in september.

De wedstrijden tegen Griekenland worden een zware klus voor de Red Dragons, benadrukt de bondscoach: “De confrontatie wordt heel spannend want Griekenland is een lastige tegenstander in vorm. Zij wonnen onlangs in Zweden hun WK-kwalificatietoernooi.”

BV-match
Eerst moet België in Griekenland spelen en daarna volgt op
zaterdag 8 juni de thuismatch in Kortrijk. De vorige deelname van België op het EK van 2011 viel tegen. Toen eindigde België teleurstellend op de laatste plaats in de groepsfase.

De barragematch in de sporthal De Lange Munte in Kortrijk wordt voorafgegaan door een volleybalwedstrijd tussen bekende Vlaamse sporters en niet-sporters. In deze BV-match komen onder andere voetballers Carl Hoefkens en Thibaut Courtois, zanger Kris Wauters, tv-presentator Lieven Van Gils en zanger Jelle Cleymans in actie.

Ambitie

Bondscoach Baeyens heeft veel ervaring in de volleybalwereld. Baeyens boekte vijftien jaar lang als trainer van Roeselare vele successen. Hij won met de West-Vlaamse ploeg vijf landstitels en vier bekers.

Baeyens verlengde onlangs zijn contract tot eind 2016. Op de lange termijn wil hij met de Red Dragons op internationaal niveau klimmen naar een hogere ranking: “We willen aanwezig zijn op EK ’s en WK’ s en koesteren ook de ambitie om mee te doen aan de Olympische Spelen.”

“We hebben nog een relatief jonge ploeg maar we moeten ook eens resultaten halen. De kwalificatie voor het EK is heel belangrijk om ervaring op te doen tegen Europese topploegen.”, zegt Baeyens.

Jong talent De selectie van de Red Dragons bestaat uit een mix van volleyballers uit de Belgische competitie en spelers van buitenlandse ploegen.

De 20-jarige Sam Deroo blonk afgelopen seizoen uit bij Modena in de Italiaanse competitie, de sterkste volleybalcompetitie van Europa. In zijn eerste seizoen scoorde de jonge hoekaanvaller 249 punten in 23 wedstrijden en werd hij bekroond tot de beste jongere in de Italiaanse competitie.

Er zit nog meer talent in de kern. De 23-jarige Pieter Verhees bereikte bijvoorbeeld met Latina de finale van de Europese CEV-cup. In eigen land schitterde de 25-jarige Hendrik Tuerlinckx bij landskampioen Roeselare. Tuerlinckx kreeg daarvoor de prijs van beste volleyballer in de Belgische competitie.

De 35-jarige Frank Depestele moet als ervaren volleyballer de ploeg op sleeptouw nemen. Depestele speelde al bij topclubs in Griekenland en Rusland en is nu de spelverdeler bij de Turkse topploeg Fenerbahçe. Hij was een van de sterkhouders in de gewonnen matchen tegen Oostenrijk en Roemenië.

Doorstroming van jeugdspelers
De toekomst van het Belgische volleybal ziet er ook goed uit: “We hebben een goede lichting met jonge talenten.”, zegt Baeyens. Baeyens heeft ook de supervisie over de selecties bij de jeugd en de juniores. Hij werkt intensief samen met de jeugdtrainers: “De bedoeling is dat er een goede doorstroming van de jeugdspelers naar het A-team komt.” (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier