Red Lions sluiten groepsfase ongeslagen af, Spanje wacht in kwartfinale

© Belga Image

De Belgische hockeymannen hebben vrijdag de groepsfase van het mannentoernooi op de Spelen van Tokio afgesloten met een 2-2 gelijkspel tegen Groot-Brittannië. Voor de Red Lions stond er niets meer op het spel: zij waren al sinds donderdag zeker van de groepswinst, zondag nemen ze het in de kwartfinales op tegen Spanje.

Tegen Team GB kwamen de Belgen twee keer op achterstand, maar evenveel keer wisten ze die achterstand ongedaan te maken. Tom Boon en Thomas Briels zorgden deze keer voor de Belgische doelpunten. Alexander Hendrickx viel uit met een stevige blessure in het aangezicht. Uiteindelijk zou de schade wel meevallen en zou de strafcornerspecialist speelklaar geraken voor het duel tegen La Roja.

De kwalificatie kwam tot stand in de met liefst 9-1 gewonnen groepswedstrijd tegen Canada en het 2-2 gelijkspel van Nederland en Groot-Brittannië. Dat was voor de Belgen de vierde zege in evenveel matchen. Hun perfect rapport zijn ze intussen wel kwijt, al zijn ze nog steeds ongeslagen. De Red Lions hadden hun eerste match met 1-3 gewonnen van Nederland, Duitsland ging met een identieke score voor de bijl. Tegen Zuid-Afrika was er een ruime 9-4 zege.

De Belgische hockeymannen zullen het zondag (14u) in de kwartfinale tegen Spanje. De Spanjaarden eindigden vrijdag na een 1-1 gelijkspel tegen groepswinnaar Australië op de vierde plaats in groep A.

Spanje, nummer 9 op de wereldranglijst, verzekerde zich van die plaats na de 1-1 tegen Australië. De Spanjaarden stoten door na één zege, twee draws en twee nederlagen. Op het voorbije Europese kampioenschap wonnen de Belgen, de nummer twee op de wereldranglijst, met 4-2 van Spanje in de groepsfase.

België is de regerende wereldkampioen. De Red Lions gaan in Tokio volop voor winst. Vijf jaar eerder in Rio verloren de hockeymannen in de finale met 4-2 van Argentinië. Op het EK eindigden de Red Lions derde, na verlies tegen Nederland in de halve finale.