Red Lions winnen kleine finale tegen Engeland en veroveren brons op EK

Red Lion Sebastien Dockier vecht voor de bal op12 juni 2021. © Belga

De Belgische hockeymannen (FIH 2) hebben zaterdag de bronzen medaille behaald op het EK in het Nederlandse Amstelveen. In de kleine finale versloegen de Red Lions Engeland (FIH 6) met 3-2.

Na 12 minuten bracht Tom Boon de Belgen op voorsprong met een strafbal. België domineerde, maar dat vertaalde zich niet in de score. Bij de rust gaf het bord 1-0 aan.

In het derde quarter kwamen de Engelsen langszij na een strafcorner. Het schot van Sam Ward week af, Vanasch was geklopt. Maar de Red Lions hadden zes minuten later een reactie in petto. Thomas Briels devieerde een schot van Van Aubel door de benen van de Engelse doelman Payne.

Tom Boon bezorgde de Red Lions een 3-1 voorsprong in het laatste quarter, na een strafcorner. Payne zag de bal opnieuw door zijn benen binnen vliegen. Voor de Engelsen was Ward niet veel later trefzeker op strafcorner, waardoor de buit nog niet binnen was voor de Belgen. De wedstrijd bleef spannend tot het einde, maar Engeland wist niet meer te scoren.

De Red Lions namen zo revanche voor de 1-2 nederlaag tegen de Engelsen in de groepsfase.

De Belgen, regerend wereldkampioen, werden donderdag in de halve finales na shoot-outs uitgeschakeld door gastland Nederland (FIH 3). De Nederlanders staan zaterdag om 12u30 in de finale tegenover Duitsland (FIH 5). De winnaar van dat duel volgt België op als Europees kampioen.

De Olympische Spelen (23 juli-8 augustus) zijn dit jaar het hoofddoel voor de Red Lions. In Tokio mikken ze op de gouden medaille.

Nederland kroont zich tot Europees hockeykampioen

Nederland (FIH 3) heeft zich vandaag in het Nederlandse Amstelveen tot Europees hockeykampioen bij de mannen gekroond. In de finale versloeg het gastland Duitsland (FIH 5) na shoot-outs: 4-1.

Na de reguliere speeltijd stond het 2-2. Voor Nederland maakte Jip Janssen in het absolute slot de gelijkmaker na een strafcorner. In de groepsfase speelden Nederland en Duitsland ook 2-2 gelijk. Nederland volgt België (FIH 2) op als Europees kampioen. De Red Lions, de regerende wereldkampioen, behaalden eerder op de dag de bronzen medaille. In de kleine finale versloegen ze Engeland (FIH 6) met 3-2. De Belgen werden donderdag in de halve finales na shoot-outs uitgeschakeld door Nederland. Nederland veroverde zijn zesde Europese titel, na 1983, 1997, 2007, 2015 en 2017. (Belga)