Red Lions zijn na nipte zege tegen Ierland groepswinnaar

© Belga Image

De Belgische nationale mannenhockeyploeg heeft op de vierde en laatste speeldag in groep B van de halve finales van de World League Hockey een nipte 2-1 zege behaald tegen Ierland. Kapitein John-John Dohmen bezorgde de Belgen de belangrijke winst met een treffer op 26 seconden van het einde. Door de driepunter pakt België de groepswinst en treft het in de kwartfinales Frankrijk, het op papier minst sterke land bij de laatste acht.

De Red Lions begonnen goed aan hun laatste groepswedstrijd, maar konden hun overwicht pas na negentien minuten in een doelpunt omzetten. Het was Loïck Luypaert die de score opende na een mooie strafcorner. Cosyns legde bij de variant listig af, Luypaert knalde de 1-0 staalhard tegen de touwen. Lang konden de Belgen echter niet van hun voorsprong genieten, want amper vier minuten later verzilverde ook Shane O’Donoghue een strafcorner.

Na de pauze waren Cosyns, Truyens en Dockier in het derde kwart erg dicht bij de 2-1, de Ierse goalie hield echter stand. In de ultieme slotfase gingen de Ieren zonder doelman spelen om alsnog te kunnen winnen, maar dat kwam hen duur te staan toen Dohmen in de slotminuut de 2-1 tegen de touwen jaste.

Eerder had de selectie van bondscoach Jeroen Delmee in zijn openingswedstrijd 2-2 gelijkgespeeld tegen Groot-Brittannië, daarna overklasten de Lions in de tweede wedstrijd China met 6-0 en haalden ze het vrijdag met 2-0 van Maleisië. Dankzij de zege tegen Maleisië was België al zeker van een ticket voor de kwartfinales van woensdag, de zege tegen Ierland bezorgde hen de groepswinst. België won de groep met 10 punten en hield Groot-Brittannië (8 ptn), Maleisië (6), Ierland (4) en China (0) af.

In de kwartfinales, waar er met rechtstreekse uitschakeling gespeeld wordt, treft België Frankrijk, spelen de Britten tegen Pakistan, ontmoeten India en Maleisië mekaar en is er het duel tussen Australië en Ierland. Om zeker te zijn van kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in het Braziliaanse Rio de Janeiro, moeten de Red Lions in de top drie van het toernooi eindigen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier