Red Panthers winnen van China, OS stap dichterbij

De Red Panthers staan met 1 been op de Olympische Spelen. © Belga Image

In de strijd om een Olympisch ticket hebben de Belgische hockeyvrouwen vandaag/vrijdag een gouden zaak gedaan. Ze wonnen in en van China met 0-2.

De Belgische hockeyvrouwen (FIH 12) hebben vrijdag in het Chinese Changzhou de heenwedstrijd in de barrages om een ticket voor de Olympische Spelen in Tokio met 0-2 gewonnen van China .Jill Boon opende al na twee minuten de score voor de Red Panthers, in het slot werd de score verdubbeld via een afgeweken schot van Stephanie Vanden Borre na een strafcorner.

In het tweede duel verdedigen ze zaterdag die overwinning. Als na dat beslissende duel de stand nog in evenwicht is, beslissen shootouts over olympische deelname. De Red Panthers staan dicht bij een tweede olympische deelname. In 2012 werden ze in Londen elfde. Vier jaar geleden grepen de hockeyvrouwen op een haar na naast een ticket voor Rio 2016. Van de kwalificatie voor Tokio maakte de Belgische federatie dan ook een prioriteit.

De loting voor hun kwalificatiewedstrijd was de Belgen alvast niet ongunstig gezind. Met mogelijke tegenstanders als Spanje (FIH 7), Ierland (FIH 8) en India (FIH 9) in de pot, hadden de Belgen het slechter kunnen treffen. Vooraf werden de kansen tegen China of fifty-fifty ingeschat. “Favoriet zijn we niet, maar we hebben vertrouwen”, klonk het bij het vertrek van de Belgen. “We kennen onze tegenstander al een tijdje.” Sinds de Belgen op de Spelen in Londen 0-0 gelijkspeelden tegen China, werd er tegen het land intussen zes keer gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en één keer verloren.