Revelaties en ontgoochelingen van het WK atletiek

© BELGA

Het WK atletiek in Moskou zit erop, helaas zonder medailles voor de Belgische delegatie. Tijd voor een round-up.

Als je de verscheidene WK’s atletiek overloopt, blijft het aantal medailles voor de Belgen na de voorbije kampioenschappen in Moskou steken op vier. Geen enkele atleet wist zich in de Russische hoofdstad op het podium te hijsen, iets wat eerder al werd gedaan door William Van Dijk, Mohammed Mourhit, de 4 x 100 voor vrouwen en Kevin Borlée.

Het scheelde soms niet veel, in het geval van Jonathan Borlée, die vierde eindigde op de 400 meter, en strandde op twee honderdste van een seconde, of omgerekend 18 centimeter van het brons. De Belgische recordhouder liep de perfecte race en finishte in de op een na snelste chrono uit zijn carrière (44.54). Zijn nadeel: hij liep in baan acht, de slechtste baan van allemaal.

“Op elke competitie van internationaal niveau worden de Belgen bij de loting niet gespaard”, bevestigt Wilfried Meert. “De baanindeling heeft de Belgen al twee medailles gekost.”

Dylan Borlée

Want, inderdaad, ook in de 4 x 400 kregen de Belgische mannen een ongunstige loting. Zij moesten starten in baan 1. Dat neemt niet weg dat de ploeg geschiedenis schreef, met drie broers in één team. Waarbij Dylan, de jongste van de broers, in de finale al zijn klasse toonde. Uiteindelijk wist de ploeg op een mooie vijfde plaats te eindigen, en mag ze fier zijn op het feit dat ze sinds de spelen van Peking 2008, toen de estafetteploeg zich voor het eerst manifesteerde, nog nooit uit de top zes van de wereld viel.

Revelaties Thiam en Van der Plaetsen

Dylan Borlée (20) is niet de enige Belgische belofte die zich op het hoogste niveau liet zien. Pas 19 geworden, bevestigde ook Nafissatou Thiam al het goeie dat we van haar dachten. Misschien spreekt haar veertiende plaats (met 6070 punten) niet zo tot de verbeelding, maar haar zege in het hoogspringen laat het beste vermoeden voor de rest van haar carrière.

Thomas Van der Plaetsen wist in de tienkamp (vijftiende, 8255 punten) dan weer zijn persoonlijk record te verbeteren. Terug fit, na een blessure die hem maanden van de piste hield, kijkt de Europese kampioen bij de juniors en de beloften met gemengde gevoelens terug op de competitie. “Ik heb hier een slechtere plaats gehaald dan in 2011 in Daegu, maar als je ziet van waar ik kom, kan ik niet klagen”, aldus de Gentenaar. “Volgend jaar hoop ik weer over al mijn mogelijkheden te beschikken.” Het volgende grote doel van Van der Plaetsen is het EK in Zürich (van 12 tot 17 augustus 2014). Als Hans Van Alphen hersteld is van zijn scheenbeenletsel, zitten er voor de Belgen op dat EK meerdere medaillekansen in, want vader Borlée ziet zijn zonen alle drie in de finale van de 400 meter én in de finale van de 4 x 400.

Teleurstelling voor Zagré en Deghelt

Anne Zagré en Adrien Deghelt willen in Zwitserland ook schitteren. In Rusland konden geen van beiden de tranen inhouden. De spurter uit Namen moest geblesseerd afhaken voor de 110 meter horden. De Brusselse had het dan weer over de grootste teleurstelling uit haar carrière. In de halve finale raakte ze de negende horde vol met haar aanvalsbeen. Sara Aerts maakte in haar 100 meter horden hetzelfde mee als Deghelt: forfait vanwege een blessure die nog onvoldoende was geheeld.

Op de 10.000 meter eindigde Bashir Abdi 23e in 28.41.69. Hij troostte zichzelf met de vaststelling dat hij de derde Europeaan was. “Ik viseerde de top 16 maar werd de hele wedstrijd geplaagd door ademhalingsproblemen die te maken hadden met de luchtkwaliteit”, zei onze landgenoot. Almensh Belete raakte niet door de eerste ronde op de 5000 meter, zij eindigde in haar serie zesde met 16.03.03. Sneuvelde ook in de series: Pieter-Jan Hannes. Hij had zichzelf nog finalekansen op de 1500 meter toegemeten, maar keerde naar België terug met een 25e plaats in 3.40.39.

Tot slot was er ook nog de jonge Axelle Dauwens, die op de 400 meter horden ervaring opdeed. Zij finishte in 56.85. Ook haar zien we volgende zomer in Zwitserland terug. (David Lehaire, in Moskou)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier