Rode Kruis biedt sportclubs cursus reanimeren en defibrilleren aan

© Belga

Het Rode Kruis Vlaanderen biedt samen met de Vlaamse overheid 225 sportclubs de kans een opleiding reanimeren en defibrilleren te volgen. Bedoeling is om van sportclubs een veiligere plek te maken en het aantal dodelijke hartstilstanden in sportclubs te verminderen.

Dagelijks krijgen in ons land ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In sommige gevallen gebeurt dat tijdens het sporten. Wanneer zoiets gebeurt op een sportclub, is het voor die club van levensbelang om genoeg kennis over reanimatie in huis te hebben.

Om sportclubs de kans te geven hun kennis op dat vlak bij te schaven, bieden het Rode Kruis Vlaanderen en de Vlaamse overheid nu een drie uur durende opleiding aan. Daarin kunnen trainers, sporters, bestuursleden,… leren hoe ze moeten ingrijpen in geval van nood.

Er wordt onder meer aangeleerd hoe men een bewusteloos slachtoffer moet benaderen, hoe men moet reanimeren en hoe men een AED (automatische externe defibrillator) moet gebruiken.

Nieuw seizoen

Niet toevallig kiezen het Rode Kruis en Vlaams minister van Sport Philippe Muyters ervoor om de campagne te lanceren bij het begin van het nieuwe schooljaar. Dat is ook het moment waarop veel sportclubs starten met het nieuwe sportseizoen.

Sportclubs die geïnteresseerd zijn in de opleiding, moeten eerst een vragenlijst invullen (die is vanaf 5 september beschikbaar op www.rodekruis.be) om te zien of ze in aanmerking komen.

De eerste 225 clubs die op basis van de vragenlijst in aanmerking komen kunnen de opleiding tussen 6 september 2014 en eind augustus 2015 volgen. Door de steun van de Vlaamse overheid blijft de prijs voor de opleiding beperkt tot 75 euro.

Meer info op www.rodekruis.be of www.gezondsporten.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier