Roel Moors: ‘Benieuwd hoe ik straks zal omgaan met een mindere periode’

Roel Moors ruilde pas deze zomer zijn spelersplunje in voor het trainersjasje. © BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Vandaag viert Roel Moors zijn 37ste verjaardag. Sinds de voormalige Belgian Lion begin november aangesteld werd als coach, kennen de Antwerp Giants een revival. In Sport/Voetbalmagazine legt Moors uit wat zijn succesformule is.

Een teleurstellende seizoensstart, met vijf zeges en vier nederlagen, bezegelde al begin november het lot van Paul Vervaeck (59) als coach van Port of Antwerp Giants. Als tussenoplossing werd diens assistent Roel Moors aangesteld. De ex-international zette afgelopen zomer een punt achter een lange spelerscarrière, waarvan de laatste zes jaren bij Antwerp. Na amper een week als interim-trainer drong het bestuur aan om tot minstens het einde van dit seizoen over te nemen. Moors twijfelde, maar hapte dan toch toe.

Sindsdien boekte Antwerp Giants negen zeges en verloor het slechts twee keer (Oostende en Charleroi). In de eerste poulefase van de FIBA Eurocup werd het dankzij een vlekkeloze zes op zes zelfs groepswinnaar. “De wedstrijd tegen Cibona Zagreb vormde de basis van ons huidige parcours,” vertelt de sterk debuterende coach in Sport/Voetbalmagazine. “Een moeilijke verplaatsing, waar we bovendien met 24-8 achter kwamen, maar dan gingen mijn spelers voor elkaar werken en wonnen we nog. We hadden niets te verliezen, dat hielp ook.”

Van assistent tot T1

Hoe heeft Moors plots voor de ommezwaai kunnen zorgen? “Door vooral op het mentale aspect in te spelen”, zegt hij. “Deze ploeg had potentieel, want ondanks de mindere start was het zeker allemaal niet slecht – er werd goed gewerkt op training -, maar het vertrouwen was weg. Ik heb het grote voordeel dat ik tot voor kort nog zelf op dat veld stond en dat ik door eerst assistent te zijn veel voeling heb met de groep. Ik sta tússen mijn spelers, behandel iedereen met evenveel respect en regeer niet met ijzeren hand. Ik kan niet plots, omdat ik T1 werd, een twee meter hoge muur tussen mij en mijn spelers bouwen: dat zou niet werken.”

Langer doorgaan

Na anderhalve maand voelt Moors zich al meer in zijn sas als hoofdcoach, ook al behoorde dat niet tot zijn planning. “Aanvankelijk twijfelde ik. Omdat ik mijn engagement had bij de tweede ploeg en omdat ik het te vroeg vond. Ik ben geen potenzager, ik heb Paul Vervaeck tot op het einde gesteund. Hij is niet boos op mij. Integendeel, hij stimuleerde me om dit te doen.”

“Dat de resultaten nu positief zijn, maakt de job leuk, maar dat kan ik nuanceren. Ik ben benieuwd hoe ik straks zal omgaan met een mindere periode. Met het bestuur bestaat de afspraak dat ze geduld zullen tonen. Antwerp Giants is sowieso geen club die veel van coach wisselt. Het is de bedoeling dat dit de lancering is van mijn trainerscarrière, anders begin je er beter niet aan.”

Moors en zijn Giants speelden gisteren de eerste wedstrijd in de tweede poulefase (met Nymburk, Ventspils en Sofia) van de FIBA Eurocup en bekampen eind januari Aalstar in de halve finales van de beker van België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier