Roeselarecoach: ‘Succes is niet vanzelfsprekend’

© BELGA

Knack Roeselare werd voor de negende keer, en voor de derde keer op rij, landskampioen volleybal. De voorzitter, de coach en de sterspeler van de ploeg blikken terug en vooruit.

Emile Rousseaux behaalde in drie seizoenen als sportieve baas van Knack Roeselare evenveel landstitels. Intelligentie en hartstocht kenmerken hem als persoon en als coach.

Rousseaux: “Ik onthoud vooral het fantastische van dit seizoen, maar toch ook een minpunt, met name hoe kort het geheugen van mensen soms is. Dat we de drie finales tegen drie verschillende clubs speelden, toont aan hoe moeilijk het is om kampioen te worden in de huidige constellatie waarin Roeselare en Maaseik er niet langer met kop en schouders boven uitsteken. In de reguliere competitie pakten we 52 punten op 54. De play-offs sloten we af met negen winstwedstrijden op tien. In Europa dreven we een Italiaanse topploeg twee keer tot het uiterste. Toch bleken mensen, ook intern, zich niet meer te herinneren welke moeilijke tijden Roeselare in het verleden gekend heeft. Succes is niet vanzelfsprekend.”

Tuerlinckx blijft

Hendrik Tuerlinckx is als (sprong)krachtige en explosieve hoofdaanvaller dé afwerker van dienst in money time. De international, aanvoerder van Knack en tweevoudig Volleyballer van het Jaar speelt al zeven jaar in Roeselare.

Tuerlinckx: “De druk om de titel te winnen was groot, want we hadden tot dan nog geen enkel van de vooropgestelde doelen behaald. We slaagden er niet in de tweede ronde van de Champions League te bereiken en in de beker misten we de finale. Het Europese verhaal kan ik relativeren door de sterke prestaties tegen Trentino, maar de beker niet winnen, pikte.”

“De rol van Eemi (Tervaportti) bij die drie titels kan je nauwelijks overschatten. Hij kwam in Roeselare aan als een jonge en onervaren setter, maar hij groeide uit tot een topspelverdeler. Het feit dat hij onhoudbaar geworden is voor Roeselare illustreert dat. De voorbije twee seizoenen was ons gezamenlijk vertrek een paar keer dichtbij, maar dat ging uiteindelijk niet door.

“Als je financieel aanlokkelijke voorstellen krijgt, begin je te twijfelen, maar ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik hier graag ben. Ik heb mijn hart gevolgd. Nu zullen onze wegen scheiden, want ik blijf bij Roeselare.”

Uitbouw jeugdacademie

Francis De Nolf trad in 1999 toe tot de raad van bestuur van de West-Vlaamse volleybaltrots. De geboren Roeselarenaar en bestuurslid bij Roularta Media Group volgde op 1 juli 2014 Daniël Vanden Berghe, die tien jaar aan het roer stond, op als voorzitter van Knack Roeselare.

De Nolf: ‘De uitbouw van onze Knack Volley Academy, opgestart op 1 januari, wordt de grootste uitdaging voor Roeselare. In samenwerking met Scholengroep Sint-Michiel enerzijds en de Vives Hogeschool anderzijds willen we jongeren vanaf 12 jaar intensief opleiden tot volleybaltoppers. Binnen hun algemene onderwijsopleiding hebben ze tot zestien uur volleybaltraining per week. Daarbij krijgen ze kinesitherapie en medische ondersteuning zodat ze niet overbelast geraken.’

‘In de eerste plaats willen we op die manier meer jongeren laten volleyballen in onze regio en op termijn hopen we natuurlijk ook een aantal talenten te integreren bij Knack Roeselare. In tegenstelling tot internationaal gerenommeerde routiniers zijn jonge talenten voor ons nog betaalbaar. Met hen willen we blijven gaan voor succes.’

Roel Van den broeck

Het hele verhaal met getuigenissen over de landstitel van Knack Roeselare lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content