Ronaldo. Zijn weg naar de top

Luca Caioli, de auteur van ‘Ronaldo. Zijn weg naar de top’, is niet de eerste de beste.

De Italiaanse journalist, die sinds 2001 in Madrid woont, schreef al spraakmakende boeken over Ronaldinho, Zidane, Messi (werd een bestseller), Benzema, Torres en Lance Armstrong. Het was dan ook een kwestie van tijd tot hij zich aan Cristiano Ronaldo zou wagen.

En wederom met succes. In een sobere maar meeslepende stijl doet meesterverteller Caioli het verhaal van het leven van de Portugese superster in 29 hoofdstukken.

Zowel zijn carrière als zijn privéleven – onder andere het mysterie rond de moeder van zijn zoontje Cristiano Junior – komt uitgebreid aan bod.

Voor de lezer is het alsof hij alles van op de eerste rij meemaakt. Zo leest het hoofdstuk over Ronaldo’s presentatie in het stadion van Real Madrid als een trein.

Uiteraard komt ook het duel met Messi aan bod. Caioli schrijft: “In het voetbal is het nooit voorgekomen dat de twee allergrootsten moesten strijden om de erenaam ‘beste voetballer ter wereld’. Pelé, Cruijff, Maradona, Di Stéfano: ze speelden allemaal in hun eigen periode. Maar vandaag de dag is er een persoonlijk duel tussen twee wereldsterren gaande, dat man tegen man uitgevochten wordt.”

Voor een beter inzicht in dat duel en in de persoon en Ronaldo als voetballer en mens is dit boek onontbeerlijk. (SVH)
‘Ronaldo. Zijn weg naar de top’ van Luca Caioli werd uitgegeven bij Thomas Rap, telt 285 pagina’s en kost € 18,90.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier