Rusland laat geen spaander heel van Saoedi-Arabië in openingwedstrijd

© Reuters

Gastland Rusland heeft donderdag zonder al te veel problemen haar eerste duel op het WK voetbal gewonnen. De Russen klopten een zwak Saoedi-Arabië met 5-0. Gazinskiy (12.), Cheryshev (43. en 90.+1), Dzyuba (71.) en Golovin (90.+4) zorgden voor de doelpunten.

De Russen begonnen zenuwachtig aan de match en slaagden er niet in de Saoedi’s onder druk te zetten. Maar na twaalf minuten was de eerste mogelijkheid voor het gastland wel meteen raak. Gazinskiy knikte een voorzet van Golovin over doelman Al Muaiouf tegen de touwen. Saoedi-Arabië, dat twaalf jaar niet meer aanwezig was op een WK, had het moeilijk met het tempo en kon niet meteen reageren.

Rusland zag spelverdeler Dzagoev halfweg de eerste helft geblesseerd uitvallen en kon nadien evenmin dreigen. Maar op slag van rust was het toch opnieuw raak. Invaller Cheryshev zette in de bezoekende zestien twee Saoedi’s in de wind en plaatste het gastland na een efficiënte eerste helft op een dubbele voorsprong. In de tweede helft lieten de Russen de bal steeds vaker aan de Zonen van de Woestijn. Die toonden zich technisch wel sterk, maar dat zorgde niet voor doelgevaar.

Twintig minuten voor tijd dikten de Russen hun voorsprong nog wat extra aan. Uitblinker Golovin vond voor doel de nauwelijks 89 seconden ingevallen Dzyuba, die de 3-0 binnenkopte. Saoedi-Arabië reageerde nog met een schotje van Al-Dawsari, maar verder kwam het niet. Cheryshev, met een prachtig afstandschot, en Golovin, met een vrijschop, zetten in de toegevoegde tijd de kroon op het werk. Saoedi-Arabië kreeg een 5-0 forfaitscore om de oren.