Rusland op Olympische Spelen? IOC schuift hete aardappel door, WADA is ontgoocheld

© AFP

Het Internationaal Olympisch Comité weert Russische atleten niet van de komende Olympische Spelen, het schuift de finale beslissing door naar de internationale sportfederaties. Het Wereldantidopingagentschap WADA reageert ontgoocheld.

Rusland mag deelnemen aan de komende Olympische Spelen in Rio De Janeiro. Althans, volgens het het Uitvoerend Comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat legt de finale beslissing voor deelname van Russische atleten in Brazilië in de handen van de internationale sportfederaties. Zo is het mogelijk dat in de ene discipline wel Russen mogen strijden voor de medailles en in andere sporten er geen aan de start verschijnen. Gecontesteerd kan je het eindverdict van het IOC op z’n minst wel noemen.

Kritiek

Het IOC benadrukte dat Russische Olympiërs enkel toegelaten worden als ze aan strikte voorwaarden voldoen. Zo krijgen atleten uit Rusland die eerder in aanraking zijn gekomen met doping, sowieso een njet en moeten ze bewijzen recent nog gecontroleerd te zijn door een niet-Russische instantie. Ook extra dopingcontroles buiten competitie zullen mogelijke Russische Riogangers moeten dulden.

Toch rees er vanuit de sportwereld ondertussen al kritiek op de beslissing van het IOC. In navolging van het McLaren-rapport had het Wereldantidopingagentschap (WADA) een collectieve uitsluiting van Rusland op alle internationale sportevenementen gevraagd, tot een ‘mentaliteitswijziging’ heeft plaatsgevonden. De Olympische sportbond legt die aanbeveling nu naast zich neer.

“Daarvoor is het WADA ontgoocheld’, verklaarde WADA-voorzitter Craig Reedie. “Het IOC geeft zo geen gehoor aan de aanbevelingen van het Uitvoerend Comité van het WADA. Die zouden een duidelijke, sterke en geharmoniseerde benadering verzekerd hebben.”

Bovendien schuift het IOC de hete aardappel zo op een handige manier door naar de internationale sportfederaties. Durven ze die beslissing zelf niet te nemen? Het heeft er alle schijn van. Feit is dat die sportfederaties nu wel voor erg zware keuzes worden gezet. Mogen er Russische atleten deelnemen is hun sport, ja of neen?

Tennis

De enige sportfederatie die er zijn hoofd niet op moet breken, is de Internationale Atletiekfederatie IAAF. Het stond immers al even vast dat er geen Russische zouden mogen starten. In het tennis zijn de zeven geselecteerde Russen wel welkom. “We hebben de Russische tennissers die geselecteerd zijn voor Rio vaak genoeg getest op dopinggebruik buiten Rusland”, oordeelt de tennisfederatie ITF.

Het is nog maar de vraag of andere sportfederaties het voorbeeld van het tennis zullen volgen, maar het is vrijwel een zekerheid dat er nog twee onzekere en chaotische weken zullen komen tot de start van de Olympische Spelen. (JF)

Peter Van Eenoo: ‘Beslissing IOC is rechtmatig’

Volgens hoofd van het dopingcontrolelaboratorium van de Universiteit van Gent Peter Van Eenoo was de beslissing van het IOC om geen Russische atleten te weren van de Spelen te voorspellen. “Het is een rechtmatige beslissing”, vindt hij. ‘In Rusland zijn er ook niet-gedopeerde onschuldige atleten zijn die deelnames en zeges niet aan hun neus mogen laten voorbijgaan. Bovendien zijn er ook atleten die internationaal actief zijn en even vaak als onze atleten gecontroleerd werden, maar toevallig de Russische nationaliteit hebben.’

Van Eenoo denkt dan in de eerste plaats aan tennisspelers. ‘Die kan je niet zomaar beschuldigen als Russische atleten die de kans hadden zich te doperen en in dat systeem zaten.’

Het IOC heeft het lot van de Russische atleten doorgeschoven naar de aparte sportfederaties. Een goede zaak, vindt Van Eenoo. ‘Nu kan men zich focussen op groepen atleten waarvan ze gegevens hebben dat een relatief groot aantal daadwerkelijk deelnamen waren in het dopingsysteem. Men gaat hen een pseudo-individuele straf opleggen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier