Ryder Cup: voor de eer van een continent

Thomas Pieters werd door Ryder Cupkapitein Darren Clarke gekozen als wild card. © BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Na Nicolas Colsaerts in 2012 start vrijdag met Thomas Pieters voor de tweede maal in de geschiedenis een Belgische golfer in de prestigieuze Ryder Cup. Dat is de tweejaarlijkse krachtmeting tussen Europa en Amerika, gevolgd door meer dan 200 miljoen kijkers en uitgezonden in 160 landen. Een korte inleiding.

De Ryder Cup is een tweejaarlijks evenement dat de twaalf beste Amerikaanse golfers tegenover de twaalf beste Europeanen plaatst. Het toernooi bestaat al sinds 1927 en is bijzonder vanwege de formule in teamverband. Er wordt gestreden voor de eer van een continent, want prijzengeld hangt er niet aan vast. Lange tijd werd de Ryder Cup gedomineerd door de Amerikanen, maar sinds Team Europe in 1979 uitgebreid werd naar alle Europese landen in plaats van enkel Britten, zijn de Europeanen gaan overnemen: Europa won acht van de laatste tien toernooien.

De Ryder Cup wordt in matchplay gespeeld, hetgeen betekent dat er 2 tegen 2 of 1 tegen 1 gespeeld wordt en een zege telkens één punt oplevert voor het team. Eindigt een duel op een gelijkspel dan krijgt elk team een half puntje. De twee eerste dagen wordt er telkens 2 tegen 2 gespeeld, op de derde dag wordt geëindigd met twaalf duels van 1 tegen 1. Het geeft de Ryder Cup een extra dosis spanning en beleving. Op geen enkel ander golftoernooi laait de passie zo hoog op.

Zo kan ook Nicolas Colsaerts getuigen, in 2012 was hij de eerste Beneluxspeler ooit die deelnam aan de Ryder Cup. “Er hangt een soort voetbalsfeer. In de golfsport zijn er twee hogere doelen: een major winnen en deel uitmaken van het Ryder Cupteam”, vertelde Colsaerts twee jaar geleden in een interview met dit blad. “In de opbouw naar de wedstrijd trainde ik toen in Spanje. Wanneer ik daar Nederlanders of Spanjaarden tegenkwam, wensten ze me veel succes. Op zulke momenten besef je: dit is meer dan zomaar een wedstrijd die je voor jezelf speelt. Je vertegenwoordigt een continent, Europa. Het gaat zelfs zo ver dat de Australiërs, de Aziaten en de Zuid-Amerikanen allemaal supporteren voor Europa. Eigenlijk is het de wereld versus de VS.”

Voor Thomas Pieters (24), pas aan zijn derde profjaar bezig, is de selectie voor de Ryder Cup een mooie beloning voor zijn vierde plaats op de Olympische Spelen en zijn zege op de Deense Open, waar hij teamkapitein Darren Clarke overtuigde van zijn meerwaarde voor zijn selectie. Pieters werd geselecteerd als één van de drie captain’s picks. Samen met vaste waarden Lee Westwood en Martin Kaymer. De negen andere Europese deelnemers -geselecteerd op basis van de ranglijst – zijn Matt Fitzpatrick, Danny Willett, Rory McIlroy, Sergio García, Rafa Cabrera Bello, Chris Wood, Andy Sullivan, Henrik Stenson en olympisch kampioen Justin Rose. De Ryder Cup vindt dit jaar van 30 september tot 2 oktober plaats op het golfdomein van Hazeltine, in het Amerikaanse Minnesota.

De Ryder Cup begint op vrijdag 30 september en eindigt op zondag 2 oktober. Het toernooi is live te volgen op Play Sports en via samenvattingen op BBC 2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier