Schaak zonder genade

Anand en Carlsen in 2013 © Reuters
Peter Mangelschots
Peter Mangelschots Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

In de WK-kamp tussen Carlsen en Anand is de stand gelijk. Maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot.

De match tussen titelverdediger Magnus Carlsen (Noo, 23) en challenger Viswanathan Anand (Ind, 44) zit er voor een derde op. Na vier van de twaalf partijen is de stand 2-2. Verheugend om vast te stellen: in alle partijen werd er meedogenloos gestreden. Van korte salonremises was geen sprake, al is dat logisch wanneer elk van beiden slechts zes partijen met wit heeft, die de meeste kansen bieden om het verschil te maken.

Vooraf werd Anand nauwelijks een kans toegedicht. De oud-wereldkampioen (2007-2013) werd vorig jaar door Carlsen onttroond met fikse 6,5-3,5-cijfers en wist daarbij geen enkele partij te winnen. Maar door bovenaan te eindigen in het kandidatentoernooi in maart kreeg hij onverwacht (zeker gezien zijn leeftijd) de kans om Carlsen weer uit te dagen. De vraag was: wordt het opnieuw een walk-over?

Neen dus. In de eerste partij pushte Anand met wit, maar Carlsen hield stand. Toen die zelf in de tweede partij het laken naar zich toetrok, dacht zowat iedereen dat de wedstrijd al over was. Maar zie: in de derde partij sloeg de ‘Tijger van Madras’ hard terug en wist hij Carlsen te vloeren. Dat moet hem een boost van zelfvertrouwen gegeven hebben, want in de vierde partij hield hij met zwart zonder veel problemen stand.

Het vervolg van de kamp, met nog acht partijen te gaan, oogt dus veelbelovend. Na een rustdag wordt de strijd hervat. Die is dagelijks, met live commentaar van grootmeester Peter Svidler en de knappe Sopiko Goeramisjvili, te volgen op www.sochi2014.fide.com.