Sergij Boebka in vieze papieren

© belgaimage

Legendarische wereldrecordhouder, Oekraïens politicus, zakenman, bijna voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, maar nu genoemd in een corruptieschandaal. Het zijn geen leuke tijden voor Sergij Boebka.

Sergio Cabral verbaasde. Onlangs, toen hij nog maar eens voor de rechtbank moest verschijnen, gaf de ex-gouverneur van de staat Rio de Janeiro toe dat hij negen leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) geld had geboden om de Spelen van 2016 naar Rio te halen. Spil in het web was Lamine Diack, de toenmalige voorzitter van de internationale atletiekfederatie IAAF, die in ruil voor 2 miljoen dollar (1,7 miljoen euro) stemmen bij de IOC-leden moest kopen. Ook Arthur Nuzman, de inmiddels afgezette voorzitter van het Braziliaans Olympisch Comité, was op de hoogte. ‘We zouden anderhalf miljoen dollar betalen voor zes stemmen, maar voor een half miljoen extra kon hij voor negen stemmen zorgen. En we betaalden.’

Bij die negen leden twee opvallende namen: Sergij Boebka, met 6m14 nog altijd wereldrecordhouder polsstokspringen in de openlucht, en Aleksandr Popov, viervoudig olympisch kampioen. De Russische zwemlegende ontkende de beschuldigingen en zei dat hij zelfs niet op Rio had gestemd. Boebka wees vooral op het dubieuze verleden van Cabral, die in eigen land een gevangenisstraf van … 198 jaar uitzit. Een van de andere namen is die van Frankie Fredericks, de Namibische sprinter van wie twee jaar geleden al bekend geraakte dat hij 300.000 dollar toucheerde van Papa Massata Diack, zoon van de IAAF-voorzitter. Fredericks, Nuzman en Lamine Diack werden al geschorst als IOC-lid, de ethische commissie opende zelf een onderzoek naar de betrokkenheid van Boebka en Popov.

Nummer drie van de atletiek

Boebka (55) trekt de meeste aandacht. Hij is na Thomas Bach, voorzitter van het IOC, en Sebastian Coe, voorzitter van de IAAF, de nummer drie van de atletiekwereld: lid van het uitvoerend comité van het IOC, vicevoorzitter van de IAAF en voorzitter van het olympisch comité in zijn land. Een ambitieus man die in 2013 naast het voorzitterschap van het IOC greep en twee jaar erna bij de IAAF ook minder stemmen dan Coe kreeg.

Boebka is een onbeschreven blad, al bracht Le Monde in september 2017 het verhaal over een verdachte storting van hem van 39.000 euro naar een rekening die gelinkt werd aan Valentin Balachnitsjev, schatbewaarder van de IAAF. De dag ervoor had Balachnitsjev hetzelfde bedrag gestort op een van de rekeningen van Papa Massata Diack, maar de Athletics Integrity Unit (AIU) klasseerde de zaak toen zonder gevolg.

Mocht uit het onderzoek blijken dat de olympisch kampioen van Seoel (1988) zijn vingers verbrandde, dan gaat er een nieuwe schokgolf door de atletiek. Want Boebka is een legende. 45 keer zes meter of meer gesprongen, 6 keer wereldkampioen, lid van het Oekraïens parlement tussen 2002 en 2006… In tegenstelling tot Sergio Cabral is Boebka een man die veel te verliezen heeft.

Evi Simeoni

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier