Simone Biles imponeert met zesde nationale meerkamptitel in turnen

Simone Biles © belgaimage

De Amerikaanse turnster Simone Biles (22) greep gisteren een zesde meerkamptitel op rij. Ze evenaart daarmee het record van Clara Schroth-Lomady uit de jaren 40 en 50.

De 22-jarige Biles maakte er een heuse show van in Kansas City. Tijdens het vierluik behaalde ze driemaal de topscore, in het overblijvende onderdeel eindigde ze als derde. Met een totaalscore van 118.500 won ze vijf volle punten meer dan de nummer twee.

Triple-double

Biles verzorgde het spektakel met een paar unieke oefeningen tijdens haar performance. Zo ging ze tijdens de vloeruitvoering voor een triple-double (zie video), iets wat nog nooit door een turnster succesvol werd uitgevoerd op een officieel toernooi. Voor ze de pers te woord stond, pakte de jonge Amerikaanse haar telefoon erbij om een video van haar serie zelf te bekijken. ‘Ik wilde niet de laatste persoon ter wereld zijn die dit zou zien’, vertelde ze lachend.

Ondanks haar nog vrij jeugdige leeftijd, pakte Biles dus haar zesde titel op rij en kan ze volgend jaar een gooi doen naar een nieuw record. Ze zou daarmee beter doen dan de zes titels van Clara Schroth-Lomady. Op de Olympsiche Spelen in Rio van 2018 behaalde Biles zes medailles, waaronder vier gouden. Nina Derwael hield haar van een vijfde gouden plak op de brug met ongelijke leggers.