Simone Biles: turngenie met diepe krassen op de ziel

© Belga Image
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Ze lacht naar de jury en strooit kushandjes naar de camera’s, maar achter de blinkende façade van Simone Biles (22) zitten diepe trauma’s verstopt.

Als Simone Biles spreekt, dan wordt er geluisterd. Het helpt wanneer je de beste turnster aller tijden bent, maar de boodschap is op z’n minst zo belangrijk. Geen poppemie die uit opportunisme met de stroom mee roeit, maar een zelfbewuste jonge vrouw die ook haar bazen terechtwijst. Zoals Mary Bono ondervond. Het ex-congreslid was vorig jaar amper vier dagen interim-voorzitter en CEO van USA Gymnastics, toen ze in een tweet hekelde dat Colin Kaepernick – de quarterback die knielt tijdens het volkslied – door Nike werd gesponsord. Ongehoord, vond ze, waarna ze een foto postte terwijl ze de swoosh op haar golfschoenen overschilderde. Biles, ook bij Nike onder contract, reageerde scherp. ‘Mijn mond valt open. Kunnen we geen slimmere voorzitter gebruiken?’ vond de viervoudig olympisch kampioene van Rio.

Ze was een van de meer dan 300 meisjes die het slachtoffer werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik door teamdokter Larry Nassar. Sommige atletes hadden een klacht ingediend bij het Amerikaans olympisch comité én het advocatenkantoor van Bono, maar het misbruik ging nog dertien maanden ongestoord verder. ‘De turnfederatie heeft ons in de steek gelaten’, zei Biles in augustus, terwijl ze in tranen uitbarstte.

‘Wij moesten beschermd worden, maar dat is niet gebeurd.’ Integendeel: de toenmalige CEO van de turnfederatie, Steve Penny, probeerde bewijzen weg te moffelen omdat sponsors een na een afhaakten. Biles moest in therapie om haar schrik te overwinnen. ‘Moest ik mijn doelen die ik nog wilde bereiken, toen al opgeven? Het was een berg waar ik over moest’, klonk het bij de Amerikaanse superster, gehard door moeilijke kinderjaren.

Ze was de op een na jongste van vier kinderen van Shanon Biles en Kelvin Clemons, die kampten met een alcohol- en drugverslaving en waardoor de kinderen in de pleegzorg terechtkwamen. Op haar zesde, in 2003, werd ze samen met haar jongste zusje ( Adria) geadopteerd door grootvader ( Ron) langs moederskant, de twee oudste kinderen kwamen bij zijn broer terecht. ‘Niet bellen en geen bezoeken’, waarschuwde grootvader Ron zijn dochter, die Simone pas zes jaar erna opnieuw zou ontmoeten. Ze werd toen al getipt als potentieel olympisch kampioene.

In 2013, op haar 16e, pakte ze op het WK in Antwerpen haar eerste van vier allround titels, zelfs na haar afwezigheid op het WK in 2017 kon ze de voorbije weken in Stuttgart naar de top van de medaillestand springen en zweven. Maar ook nu werd ze geconfronteerd met een persoonlijke drama, toen haar oudste broer Tevin (24) enkele weken ervoor van driedubbele moord werd beschuldigd. ‘Ik voel de pijn van de slachtoffers’, waarna ze in de ploegcompetitie onverstoord met haar 21e WK-medaille over Svetlana Chorkina (1994-2003) ging. Zondag zette ze de teller op 25, ook beter dan de 23 plakken van Vitali Tsjerbo (1991-1996).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content