Spa-Francorchamps: een favoriet van fans en rijders

Nico Rosberg © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Na vier weken zomerrust trekt het F1-circus zich traditioneel weer op gang in België. Het circuit van Spa-Francorchamps spreekt na meer dan vijftig jaar aanwezigheid op de kalender nog steeds tot de verbeelding.

Al sinds de jaren vijftig maakt de GP van België deel uit van de Formule 1-kalender. Met zijn net iets meer dan zeven kilometer is het parcours in Francorchamps het langste van alle GP’s. Fans, pers en rijders zijn er dol op. Vanwege het vele bochtenwerk, de hoogteverschillen en de bosrijke omgeving.

En niet te vergeten: het typisch Belgische, onberekenbare, weer. Enkele opvallende statistieken daaromtrent: een keer op de drie edities wordt in de plenzende regen gereden en de kans dat de safety car moet uitrijden is tachtig procent. Ook voor komend weekend verwacht het KMI trouwens weer een aantal buien.

De lofzang van Raikkonen

De lofzangen op het Belgische circuit zijn niet op een hand te tellen, een kleine greep uit het aanbod…

Romain Grandjean, de Fransman in loondienst van Lotus: “We weten allemaal dat Spa-Francorchamps één van de beste circuits op de kalender is, waarschijnlijk zelfs het beste. Voor ons als racepiloot is het simpelweg een droom om erop te rijden, al die hoogteverschillen, snelle bochten en ook snelheidsverschillen, ze bieden een goede kans op inhaalmanoeuvres. Dit circuit heeft echt karakter en ik heb er steeds van genoten om erop te racen, net als de meeste van mijn collega’s. Ik hou niet alleen van het circuit maar ook van de Ardennen en de omgeving rondom het circuit, echt een wondermooi landschap. In de cockpit krijg je echt een goed gevoel en de fans zijn ook steeds dichtbij. Men kan bijna zelfs de beroemde frieten ruiken.”

Of Kimi Raikkonen, de Finse topper van Ferrari en drievoudig winnaar in Spa-Francorchamps: “Misschien is dit wel mijn favoriete circuit. Lekker ouderwets: snel, vloeiend en veel hoogteverschil. In elke sector kan je als rijder nog het verschil maken.”

Een cruciaal punt op het circuit is volgens hem La Source. “De hairpin is een bocht waar je tijd – veel tijd – wint of verliest in aanloop naar Eau Rouge.” Ook wijst Raikkonen er op dat Eau Rouge dit jaar wel eens niet voluit zou kunnen worden genomen. De huidige wagens hebben een hogere topsnelheid, maar de hoeveelheid neerwaartse druk is een stuk minder.

Ereburger Schumacher

Vorig jaar won Sebastian Vettel de GP van België, maar daarmee is hij nog een eind verwijderd van zijn landgenoot Michael Schumacher, die zes keer won in Francorchamps en daarmee recordhouder is. Schumi werd zelfs uitgeroepen tot ereburger van Spa.

De kans dat Vettel daar dit jaar nog een zege bij doet, lijkt eerder klein. Dit seizoen stond de regerende wereldkampioen nog geen enkele keer op het hoogste schavotje. Die eer was wel al weggelegd voor Daniel Ricciardo, Nico Rosberg, Lewis Hamilton. Zij zijn, samen met Raikkonen, de favorieten voor deze editie van Spa-Francorchamps.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier