Spanje tegen favoriet VS in basketfinale

Spanje heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het olympisch basketbaltornooi bij de mannen. Viceolympisch kampioen Spanje klopte in de halve finale Rusland en moet nu tegen de VS.

Bij rust stonden de Spanjaarden nog 20-31 in het krijt in de North Greenwich Arena. Na het eerste kwart, waarin slechts 21 punten gescoord werden, leidde Rusland met 12-9. In het volgende kwart waren de Russen heer en meester, waardoor ze met een 31-20-ruststand de pauze ingingen. Spanje kwam echter sterk uit de kleedkamers en had na het derde kwart zijn achterstand al tenietgedaan: 46-46. In het laatste kwart gingen de Spanjaarden gewoon door op hun elan en op vier minuten van het einde kwamen ze zelfs tien punten voor. Uiteindelijk werd het 67-59. Spanje nam zo wraak voor de nederlaag in de groepsfase van eerder deze Spelen tegen Rusland (74-77). Pau Gasol, de sterspeler van de LA Lakers, was vrijdag topschutter en maakte zestien punten. In de finale botst Spanje zondag op de Verenigde Staten. De titelverdediger en topfavoriet voor de eindzege klopte zonder veel problemen Argentinië. De ploeg met LeBron James, Kobe Bryant, Carmelo Anthony en Kevin Durant won met 109-83 (rust 47-40). Durant scoorde 19 punten.