‘Sportclubs verhogen lidgeld’: Minister Muyters belooft maatregelen

© Thinkstock

Als blijkt dat de sportclubs hun lidgeld aanzienlijk verhogen, moet daar een mouw aan worden gepast. Dat zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).

De kranten De Standaard en Het Nieuwsblad schrijven dat heel wat Vlaamse sportclubs het lidgeld dit jaar met tientallen euro’s verhogen. Volgens Bloso gaat het gemiddeld om 10 tot 15 procent. Volgens de sportclubs is de prijsverhoging, overigens de hoogste stijging in jaren, broodnodig om te overleven.

‘De gemeenten hebben door de crisis gesnoeid in de subsidies, en ze hebben ook de tarieven verhoogd om bijvoorbeeld het zwembad of de sportzaal te huren. Een zeer slechte evolutie’, zegt afdelingshoofd Sonia Vanden Broeck van Bloso in de kranten.

Het agentschap vreest ook dat de verhoging van het lidgeld in de toekomst alleen maar zal toenemen. Vanden Broeck: ‘Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord neemt de verplichting weg voor gemeenten om een deel van het geld dat ze van Vlaanderen krijgen, voor sport te reserveren. We vrezen dat de subsidies daardoor nog verder zullen terugvallen en de clubs het lidgeld nog meer zullen moeten optrekken om uit de kosten te komen’.

Ademruimte

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters wijst erop dat het slechts om een losse bevraging gaat, maar als de cijfers worden bevestigd is er een oplossing nodig. ‘Een laagdrempelige toegang tot sport staat immers in het Vlaams regeerakkoord’, vernam persagentschap Belga van zijn kabinet. ‘De budgettaire toestand laat wellicht niet toe de Vlaamse subsidies te verhogen, maar ze zijn de afgelopen jaren ook niet gedaald.’

Volgens Muyters zijn er andere manieren mogelijk om de clubs meer ademruimte te geven, zoals de ondersteuning van hun werking. Niet alle sportclubs worden professioneel gerund, dus moeten er volgens de minister manieren zijn om de bestaande middelen efficiënter in te zetten.

Muyters heeft er vertrouwen in dat de gemeenten ondanks het afschaffen van de verplichting om een deel van het geld dat ze van Vlaanderen krijgen te reserveren voor sportclubs, ook in de nieuwe situatie zullen blijven kiezen voor sport. De verplichting opnieuw invoeren is geen optie. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier