Sporten in kleur

© Belga

Het Antwerps minderhedenforum ‘de8’ organiseert donderdag een studiedag over sport en diversiteit. Want voor sportclubs is het niet altijd eenvoudig om allochtonen bij hun werking te betrekken.

Het Antwerps minderhedenforum ‘de8’ organiseert op donderdag 21 oktober een studiedag over sport en diversiteit. Want voor sportclubs is het niet altijd eenvoudig om allochtonen bij hun werking te betrekken.

Sportclubs hebben steeds meer allochtone leden, maar hoe maak je één team van 11 spelers en 9 nationaliteiten? Sportclubs in allochtone wijken zien hun ledenbestand achteruitgaan, maar slagen er niet in allochtone jongeren aan te trekken. En wat met racisme op het veld?

Voldoende vragen voor het minderhedenforum ‘de8’ om een studiedag over diversiteit en sport te organiseren.

“Voor sportclubs en -organisaties is het niet gemakkelijk om allochtonen te bereiken”, zegt Kathleen Peleman van het minderhedencentrum. Toch doen duizenden vrijwilligers dagelijks hun best, zo zegt het centrum, om met diversiteit in de samenleving om te gaan. Vaak met succes.

Sportclubs vervullen met het inpassen van allochtonen een belangrijke rol in de samenleving. Maar voor die maatschappelijke rol krijgen sportclubs slechts weinig erkenning, zegt Peleman. De sportclubs hopen daarom dat de overheid meer financiële steun voorziet, en een oplossing biedt voor de administratieve rompslomp waarmee veel clubs kampen.

Peter van het initiatief is Dimitri Mbuyu, oud-voetballer met Congolese roots en in 1987 de eerste kleurling die met de Belgische nationale ploeg aantrad.

Op de studiedag zullen enkele sportclubs tonen hoe zij succesvol allochtonen inpassen in hun werking. Daarnaast zijn er lezingen door specialisten van de Vlaamse sportadministratie BLOSO en van de stad Antwerpen.

(BVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier