Sportjaar 2016: 10 jonge talenten

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Sport/Voetbalmagazine kijkt in zijn glazen bol voor het komende sportjaar. Welke jonge talenten staan op, breken door of bevestigen? Vorig jaar tipten we onder andere Thomas Pieters, Hind Ben Abdelkader, Wout Van Aert en David Goffin. Dit is onze watchlist voor 2016.

Stoffel Van Doorne (23, autorennen): werd in 2015 de eerste Belgische kampioen van de GP2, de wachtkamer van de F1, sinds Jacky Ickx in 1967. Zijn teller staat nu op elf GP2-zeges in twee seizoenen. Durft McLaren, waar de West-Vlaming al testrijder is, het aan om hem het zitje van Jenson Button aan te bieden? En anders wordt hij gewoon opnieuw wereldkampioen in de GP2, toch?

Jaouad Achab (18, taekwondo): het voorbije jaar was als een droom voor Jaouad, die enkele jaren geleden van Marokko naar België verhuisde. Zijn talent voor taekwondo werd ontdekt door ex-Olympiër Laurence Rase en via de topsportschool in Wilrijk ging het snel. Winst op het WK in de categorie -63kg, nummer één van de wereld en het Vlaamse Sportjuweel als bekroning voor die prestaties. Een voorbeeld van integratie en gezien zijn snelle vooruitgang iemand die ons land de komende jaren nog veel sportieve hoogtepunten zal bezorgen. Te beginnen in Rio.

Alison Van Uytvanck (21, tennis): haast geruisloos werkte ‘Ali’ zich op tot tweede best geplaatste Belgische op de WTA-ranking (WTA 44), vlak achter Yanina Wickmayer (WTA 41) maar vóór Kirsten Flipkens (WTA 85) dus. Op Roland Garros toonde ze afgelopen jaar dat ze ook in Grand Slams van zich kan laten spreken in de toekomst. De Vlaams-Brabantse bereikte in Parijs de kwartfinale. Ze beëindigde 2015 ook sterk met onder meer een zege tegen de Servische topper Ana Ivanovic op het WTA-toernooi in Luxemburg. Enkel ziekte kon haar daar afstoppen. Het bewijst dat Van Uytvanck nog steeds progressie boekt: 21 jaar is naar tennisnormen dan ook nog piepjong.

Toma Nikiforov (22, judo): één van de grootste talenten in het judo, een sporttak waar België toch wel een aardige reputatie in te verdedigen heeft. Met onder andere brons op de Masters, de Europese Spelen en het WK bevestigde hij afgelopen jaar zijn progressie. 2016 moet de ultieme jump naar het hoogste schavot worden voor de Schaarbekenaar met Bulgaarse roots. “Ik ben het gewoon dat men van mij medailles verwacht. Dat was al zo toen ik voor de jeugd uitkwam. Druk motiveert mij”, verklaarde hij onlangs. “In Rio kom ik dezelfde mannen als op het WK en de Masters tegen. Ik ga naar daar om te winnen, niet om top 8 of top 5 te halen.”

Tiesj Benoot (21, wielrennen): in zijn eerste profseizoen al vijfde in de Ronde van Vlaanderen, dan ben je uit het goede hout gesneden. Bewees dat ook in de Ronde van België en op het WK. Een jaartje sterker zal de ster van de 21-jarige Oost-Vlaming blijven rijzen. Winnen in de Ronde of Parijs-Roubaix wordt op die leeftijd misschien nog moeilijk, maar een lastige E3 Prijs moet wel kunnen. Ook al omdat Benoot nog niet de druk en de favorietenstatus van de grote sterren moet torsen, en zo aan het oog van Sagan en co kan ontsnappen in de finale.

Bjorn Engels (21, voetbal): de verdediger van Club Brugge miste nagenoeg heel 2015 door blessure en maakte pas onlangs zijn comeback. Eentje waarop iedereen met een blauwzwart supportershart op zat te wachten, inclusief Michel Preud’homme. Stoer, slim en technisch onderlegd. In potentie de beste verdediger die Club Brugge in zijn kern heeft. Als hij fit kan blijven wordt de 21-jarige West-Vlaming, met de nodige tips van ex-international en T2 Philippe Clement, in 2016 de leider van de Brugse defensie.

Fanny Lecluyse (23, zwemmen): is de opvolgster van Brigitte Becue eindelijk gevonden? In december kroonde ze zich tot Europees kampioen (korte baan) op de 200m schoolslag, nadat ze een maand eerder ook al uitblonk op de nationale kampioenschappen. De Kortrijkse draait al enkele jaren mee op het hoogste niveau, maar lijkt nu tot volle wasdom te komen. Een ambitieuze dame bovendien. Zo liet ze haar ontgoocheling duidelijk blijken toen ze vernam niet bij de genomineerden voor sportvrouw van het jaar te behoren. “Nu is het aan mij om te bewijzen dat dat een vergissing was”, verklaarde ze daarover. En revanche is dikwijls een goede motor voor topsportprestaties, weten we.

Louis Croenen (21, zwemmen): koning van de vlinderslag. Bereikte deze zomer de finale van de 200m vlinderslag op het EK en eindigde daarin zevende. Heeft nog veel progressiemarge en toch is een finaleplaats straks in Rio niet ondenkbaar. Net als de bekendere Pieter Timmers ook lid van de estafetteploeg bij de mannen.

Wout Faes (17, voetbal): kapitein van de Belgische U17 die recentelijk derde werd op het WK in Chili. Ook in de Youth League met Anderlecht imponeerde deze lookalike van David Luiz al meermaals. Net als de Braziliaan is hij een onverzettelijke verdediger en natuurlijke leider. Mocht nog niet debuteren bij de A-kern van Anderlecht, maar kreeg eind 2015 een contract voorgeschoteld bij de paars-witte hoofdmacht. Gezien de interesse vanuit het buitenland geen onverstandige zet van het Brusselse bestuur.

Khalid Boukichou (23, basketbal): Brusselse ket die er lang over deed om bij landskampioen BC Oostende door te breken -zijn flamboyante karakter en het feit dat hij pas op zijn zestiende begon te basketballen zijn de voornaamste redenen- maar sinds vorig seizoen door succescoach Dario Gjergja eindelijk in de goede richting geduwd werd. Drukte de voorbije maanden steeds vaker zijn stempel op het spel van Oostende en is voor iemand van zijn lengte (2m08) bijzonder handig en snel. Als hij zo blijft evolueren is hij straks de volgende Belgian Lion die naar het buitenland trekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content