Sportman en Sportvrouw van het Jaar: Tom Boonen en Evi Van Acker

© Belga

Tom Boonen is voor de derde keer in zijn carrière verkozen tot Sportman van het Jaar. Evi Van Acker mocht voor het eerst de trofee van Sportvrouw van het Jaar in ontvangst nemen.

Tom Boonen is voor de derde keer in zijn carrière verkozen tot Sportman van het Jaar. Evi Van Acker mocht voor het eerst de trofee van Sportvrouw van het Jaar in ontvangst nemen.

Sportman

Boonen, die 658 punten kreeg, haalde het in het jaarlijkse referendum voor tienkamper Hans Van Alphen (423 punten), vierde op de Olympische Spelen en onlangs nog bekroond met het Sportjuweel, en collega-wielrenner Philippe Gilbert (403), die in het Nederlandse Valkenburg de wereldtitel pakte.

Boonen was zelf niet op het gala aanwezig omdat hij momenteel met zijn ploeg op stage is in Mallorca.

Voor Boonen was het al de derde keer in zijn carrière dat hij de felbegeerde trofee in ontvangst mocht nemen, na 2005 en 2007.

De ‘Bom van Balen’ heeft een onvergetelijk seizoen achter de rug, met onder andere overwinningen in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de E3 Prijs in Harelbeke en Gent-Wevelgem. Eind juni bekroonde hij zijn seizoen met een tweede Belgische titel op de weg.

Sportvrouw

De 27-jarige zeilster Evi Van Acker kreeg 827 punten achter haar naam en haalde het zo voor judoka Charline Van Snick (714 punten), die brons pakte op de Olympische Spelen in Londen, en basketbalspeelster Ann Wauters (331), die al jaren meedraait aan de Europese top.

Voor Evi Van Acker, een studente bio-ingenieurswetenschappen, was het de eerste keer in haar carrière dat ze de prijs in ontvangst mocht nemen.

Haar jaar stond helemaal in het teken van de Spelen in Londen en dat wierp afgelopen zomer zijn vruchten af. Op het water in Weymouth pakte ze olympisch brons in de Laser Radial-klasse. Daarvoor werd ze eerder reeds bekroond met de Vlaamse Reus en de Trofee voor Nationale Sportverdienste.

Coach

Atletiekcoach Jacques Borlée is voor de tweede opeenvolgende keer verkozen tot Coach van het Jaar. De trainer van zijn kinderen Jonathan, Kevin, Olivia en Dylan en van de succesvolle 4x400meter-ploeg kreeg 217 punten en haalde het zo van Carlo Bomans (192 punten), bondscoach in het wielrennen, en volleycoach Vital Heynen (169), die bij de Duitse nationale ploeg aan de slag is.

Borlée rijgt op internationaal vlak al jaren de successen aaneen met zijn kinderen en de Belgische aflossingsploeg bij de mannen. Zo werden ze op het EK in Helsinki Europees kampioen, op de Olympische Spelen in Londen moesten ze in de finale wel tevreden zijn met de zesde plaats.

Paralympiër

Rolstoelatlete Marieke Vervoort is verkozen tot Paralympiër van het Jaar. De 33-jarige Vervoort haalde het met 505 punten van amazone Michèle George (433 punten), goed voor twee gouden medailles (individueel en freestyle) op de Paralympics in Londen. Handbiker Wim Decleir (149), de winnaar van vorig jaar, moest deze keer vrede nemen met de derde plaats.

Marieke Vervoort, die aan een zeldzame spierziekte lijdt, pakte op de Paralympics in Londen goud op de 100 meter rolstoelsprint en zilver op de 200 meter. Daarnaast zette ze ook nog een Paralympisch record en tal van Europese en wereldrecords neer.

Vorige week werd Vervoort reeds beloond met het Vlaams Sportjuweel, een onderscheiding die door de Vlaamse Gemeenschap wordt uitgereikt.

Ploeg

De Belgische nationale mannenhockeyploeg is verkozen tot Ploeg van het Jaar. De Red Lions kregen in het jaarlijkse referendum van de Belgische beroepssportjournalisten 441 punten achter hun naam en haalden het zo van de 4x400m aflossingsploeg bij de mannen (263 punten), die Europees kampioen werd en op de Olympische Spelen de zesde plaats behaalde. De 4x100m aflossingsploeg in het zwemmen, op de Spelen nog goed voor een finaleplaats, werd derde met 186 punten.

De Belgische hockeymannen blonken uit op de Olympische Spelen en sloten het toernooi af met een knappe vijfde plaats. De Nieuw-Zeelander Colin Batch nam afscheid als coach en werd ondertussen opgevolgd door de Nederlander Marc Lammers. Die leidde de Lions meteen al naar een vijfde plaats op de prestigieuze Champions Trophy in het Australische Melbourne.

Voor de Spelen van 2016 in het Braziliaanse Rio de Janeiro zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen. De jongens van Lammers willen er mee voor een medaille strijden.

Belofte

Tennisser Kimmer Coppejans is verkozen tot Beloftevolle Jongere van het Jaar. De 18-jarige Coppejans kreeg liefst 394 stemmen achter zijn naam en haalde het in het jaarlijkse referendum onder sportjournalisten van basketbalspeelster Emma Meesseman (174 punten) en judoka Lola Mansour (139).

Voor Coppejans was 2012 het jaar van de definitieve doorbraak in zijn nog prille carrière. De 18-jarige uit Oostende won Roland Garros bij de junioren en werd Europees kampioen in die leeftijdscategorie, om zo het jaar af te sluiten op de eerste plaats op de ITF-ranking. Op de ATP-ranking klom hij ondertussen naar de 747e plaats. Op de juniorentoernooien op Wimbledon en de US Open was hij telkens goed voor een kwartfinaleplaats. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier