Sportwereld schakelt over op code oranje: kleedkamers sluiten, indoor contactsporten verboden

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt de sportsector in heel Vlaanderen naar code oranje.

Concreet betekent code oranje dat indoor sportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden voor iedereen boven 12 jaar tijdelijk verboden worden. De kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden. Dat heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts beslist op vraag van en in overleg met de sportsector.

‘We roepen iedereen op om de veiligheidsmaatregelen langs het veld maximaal te respecteren, zodat de sportactiviteiten op het veld kunnen blijven doorgaan’, zegt Weyts. ‘Als de situatie verder verslechtert, dan zullen we ook de kantines moeten sluiten en het publiek moeten weren.’

Broeihaard

Sinds de uitbraak van het coronavirus overleggen de sportsector, minister Weyts en artsen op regelmatige basis. Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend. Bovendien blijken er in vergelijking met andere delen van de samenleving binnen de sportwereld meer kansen om het virus door te geven. Daarom heeft de minister beslist dat sportief Vlaanderen vanaf woensdag schakelt naar code oranje.

Indooractiviteiten zonder afstand worden verboden voor iedereen boven 12 jaar. Zo kan een competitiematch basket niet meer, maar een contactloze wedstrijd zoals enkelspel tennis wel. Verder blijven fitness en trainingen waarbij men anderhalve meter afstand hanteert mogelijk. Douches en kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden.

‘Dit zijn geen prettige maatregelen, zeker niet met de herfstvakantie in zicht. Maar we moeten kordaat optreden als we aanwijzingen hebben dat de sportwereld een broeihaard kan zijn’, beseft Weyts. Voor de jongste sporters blijft er wel iets meer mogelijk: ‘we willen ervoor zorgen dat zij kunnen blijven sporten’.

Sportkampen

Kantines kunnen openblijven, maar onder dezelfde strikte regels als de horeca: enkel zittend, maximaal 4 personen aan een tafel en anderhalve meter afstand tussen tafels. Publiek blijft toegelaten, met de beperkingen die opgenomen zijn in het Ministerieel Besluit: maximaal 200 toeschouwers indoor, maximaal 400 toeschouwers outdoor, altijd met afstand en mondmaskers. Je kan alleen nog meer toeschouwers toelaten als je een speciale toelating krijgt na een goedkeuring op basis van het Covid Infrastructuur Risico Model (CIRM).

Ben Weyts waarschuwt nog: ‘Als de situatie blijft verslechteren, dan komen er ook nog strengere maatregelen in beeld. Het is nu van cruciaal belang om alle veiligheidsvoorschriften goed na te leven’. Hij wijst er nog op dat sportkampen tijdens de herfstvakantie kunnen doorgaan in kleinere groepen, volgens de protocollen die gelden voor alle jeugdkampen.

De verstrengde maatregelen worden na de herfstvakantie opnieuw geëvalueerd. (Belga)