Steve Darcis kijkt uit naar Daviscupfinale: ‘De kans van ons leven’

© REUTERS

België kijkt uit naar een historische ontmoeting tegen het Groot-Brittannië van Andy Murray in de finale van de Daviscup, van 27 tot 29 november op de gravel van Flanders Expo in Gent.

Ons land maakt zich op voor een uniek moment uit zijn geschiedenis, van 27 tot 29 november, op de gravel van een volledig uitverkocht Flanders Expo in Gent. Voor de eerste keer in meer dan een eeuw – 111 jaar om precies te zijn – staat het immers in de finale van de Daviscup, het meest prestigieuze teamtornooi van het tennis, het equivalent van de Wereldbeker voetbal. David Goffin, Steve Darcis en co dagen er uit het Groot-Brittannië van Andy Murray uit, olympisch kampioen en huidig nummer 2 van de wereld.

‘Het is waanzinnig!’ vertelt Steve Darcis, de held van de kwalificatie tijdens de vijfde beslissende match in de halve finale tegen Argentinië op 20 september in Vorst Nationaal. ‘Te denken dat ik twee jaar geleden neerslachtig in mijn salon zat. Ik moest de hele tijd ijs op mijn schouder leggen en wist niet of ik ooit nog zou spelen. Het is de mooiste overwinning uit mijn carrière! Omdat ze voor de ploeg is. Ik ben bevoorrecht. Weinig spelers hebben de kans om zulke momenten te beleven…’

Die finale van de Davis Cup is de prestatie van een leven voor de Belgische spelers die misschien nooit, in tegenstelling tot Kim Clijsters en Justine Henin, de roes van een triomf van een grandslamtornooi zullen kennen. Voor Steve Darcis, die heel veel beproevingen in zijn carrière doormaakte, is het een kinderdroom die uitkomt. De 31-jarige Luikenaar, 84ste op het ATP klassement, heeft altijd gedroomd van die zilveren “slabak” van bijna 7 kilo en 33 centimeter hoog. De competitie ontsproot in 1899 uit de verbeelding van Dwight Filley Davis, een Amerikaanse student van de universiteit van Harvard.

“Ik hou enorm veel van de Davis Cup” vertelt de speler uit Sprimont. “Toen ik jonger was droomde ik er altijd van voor mijn land te spelen. Er is veel druk maar dat motiveert me enorm. En we vormen een echt team. David, Ruben (Nvdr.: Bemelmans), de anderen en ik zijn goede vrienden, zowel op als buiten het terrein. De staf is ook fantastisch. Massages, drainages, ijsbaden, iedereen omringt me altijd met veel zorg, zelfs na middernacht, zoals na de match tegen Argentinië. Wat een mooie beloning!”

David Goffin, 16de op de Wereldranglijst, is momenteel de beste Belgische speler, Steve Darcis is de “Mister Davis Cup”. De Luikenaar, bijgenaamd “Shark” door de tatoeage in de vorm van een haai die hij op de rechterschouder draagt, won maar liefst 12 van zijn 14 laatste doorslaggevende enkelwedstrijden uit de competitie. Door de Argentijn Federico Delbonis met 6-4, 2-6, 7-5, 7-6 (7/3) te verslaan in een Homerische vijfde match in de halve finale, is het de vierde opeenvolgende keer dat hij een beslissend punt voor België scoort.

“Steve Darcis is de eerste naam uit mijn selectie” vertrouwt Johan van Herck, de fiere Belgische kapitein, ons met een glimlach toe. “Ik was blij dat iedereen op mij sprong” vertelt de Luikse speler, verwijzend naar de zwart-geel-rode golf die op hem afkwam na zijn winnende smash op het matchpoint tegen Argentinië. “Voor iedereen zijn het enorm veel emoties. Beeld u in, een klein land als het onze dat in de finale zit”.

België zal de finale dus tegen Groot-Brittannië spelen. In 1904, toen er nog tennis werd gespeeld met houten rackets en lange broeken hadden de Belgen ook de Britse eilanden uitgedaagd in de finale. William Le Maire De Warzée en Paul De Borman hadden toen 5-0 verloren op het gazon van Wimbledon tegen onder meer de gebroeders Doherty. Dit keer is de apotheose in Gent en op gravel, tegen de gebroeders Murray.

“Hoewel Andy Murray zijn eerste twee tornooien op gravel dit jaar gewonnen heeft (Nvdr : München en Madrid), is het niet zijn favoriete oppervlakte” verklaart Steve Darcis nog. “Dat geldt ook voor het dubbelspel, aangezien het spelniveau van Jamie Murray veel beter op het harde oppervlak is. Het dubbel kan heel belangrijk worden. Je hebt in een carrière geen 50 kansen om een finale van de Davis Cup te spelen. Het is de kans van ons leven, maar ook die van de Britten.”

Ook al speelt België thuis en zal het kunnen op de rekenen op de steun van meer dan 10 000 mensen, vertrekt het niet als favoriet tegen Groot-Brittannië. Maar als het de vijfde en beslissende match bereikt, wil Steve Darcis de kans niet missen…

Serge Fayat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier