Stoelendans in het Belgische basketbal

Daniel Goethals © BELGAIMAGE

Vijf van de tien clubs in de eerste klasse van het basketbal hebben de naam van hun nieuwe coach voor volgend seizoen al bekendgemaakt.

Vier clubs (waaronder drie Waalse) namen in de loop van het seizoen afscheid van hun coach: Fulvio Bastianini vertrok bij Charleroi, Yves Defraigne bij Mons-Hainaut, Thibaut Petit bij Liège en Stefan Sappenberghs bij Leuven. Telkens was het de assistent die overnam tot het eind van het seizoen: respectievelijk Pascal Angillis, Frank Demeulemeester, Sacha Massot en Ferried Naciri.

Leuven gaf aan dat het doorgaat met Naciri ‘gezien de huidige goede resultaten en de aandacht die hij schenkt aan de jongeren’. Hij blijft dus T1, met de Brit Chris Mayes aan zijn zijde als T2.

Bij Mons-Hainaut blijft Demeulemeester wel bij de club, maar na zijn interim wordt hij opnieuw assistent. De Vossen kozen voor Daniel Goethals, Henegouwer van origine, die momenteel vierde staat met Willebroek, een club met bescheiden middelen die op het punt staat om zich voor de allereerste keer te plaatsen voor de play-offs.

Charleroi maakte ook de naam van zijn nieuwe coach bekend: Brian Lynch, bekerfinalist met Limburg United en natuurlijk de echtgenoot van Kim Clijsters. Twee bemerkingen daarbij:

  1. Het gaat om een keuze op korte termijn (een eenjarig contract) om resultaten te boeken en de eerste ploeg aantrekkelijk te laten spelen, daar waar het project met Bastianini over drie jaar liep en ook de opleiding omvatte (hij had zijn assistent van bij Liège, Frédéric Wilmot,meegenomen om zich bezig te houden met de B-ploeg).
  2. Lynch neemt zelf zijn assistent Kristof Michiels mee. De vraag is dus wat er moet gebeuren met de andere hulptrainers van de Spirous: Pascal Angillis (die al voor de tweede keer in twee jaar depanneert als T1), Frédéric Wilmot (met de B-ploeg kampioen in derde klasse) en Jaume Avino (adjunct van de B-ploeg en trainer van de U21)?

Wie zal Brian Lynch vervangen bij Limburg? De club koos voor Ronnie McCollum, een andere Amerikaan die thuis is in de provincie. Hij speelde vroeger samen met Lynch bij Bree, onder manager Odell Hodge. McCollum (38) zette zijn spelerscarrière stop in 2016 om Houthalen in tweede klasse te gaan coachen. Een jaar later krijgt hij dus zijn kans in eerste.

En wat met Willebroek? Om Goethals te vervangen hebben de Kangoeroes een verrassing uit hun hoge hoed getoverd: Damir Milacic (42). De Kroatische oud-speler van Pepinster, Charleroi en Antwerpen wordt een beloftevolle jonge coach en een harde werker genoemd, iemand die aandacht heeft voor de fysieke voorbereiding, de integratie van de jongeren en de individuele vooruitgang.

Het is niet uitgesloten dat ook Aalstar naar een nieuwe trainer op zoek moet. Steve Ibens – de voormalige assistent van Brad Dean, die dit seizoen Dean opvolgde – zou misschien opnieuw T2 worden. Er circuleert ook al een naam: Jean-Marc Jaumin. ‘We hebben meerdere kandidaturen binnengekregen en we bekijken die’, is al wat clubmanager Danny Verhulst wil prijsgeven. Jaumin, die net de beker van Zwitserland won met Genève, laat evenmin het achterste van zijn tong zien: ‘Aalst? We zien wel.’

Drie clubs ten slotte behouden hun trainer: bij Oostende kreeg Dario Gjergja een contract tot 2019, bij Brussels kan Serge Crevecoeur min of meer zelf beslissen over zijn lot, en bij Antwerpen is iedereen tevreden over Roel Moors.

(Daniel Devos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier