Stoffel Vandoorne ook volgend seizoen zeker van een plaats bij McLaren

© Belga

In een bericht op de website van McLaren krijgt Stoffel Vandoorne bevestiging dat hij in 2018 nog deel uitmaakt van het team.

‘Ik ben heel tevreden dat nu formeel is aangekondigd dat ik volgend jaar voor hen blijf racen. Daardoor kan ik de tweede helft van mijn seizoen als rookie op een heel andere manier benaderen: namelijk door het uiterste uit mijn wagen, mijn ingenieurs en alles en iedereen rondom mij te halen’, zegt de 25-jarige Stoffel Vandoorne.

‘Ik heb enorm veel geleerd in mijn eerste halve seizoen in de Formule 1. Van mijn ingenieurs, van de mechaniekers, van Zak Brown en ook van Fernando Alonso, die een briljant rijder is en ook een uitstekend teamgenoot.’

Zak Brown, de CEO van McLaren, zei in juli al dat Vandoorne ook volgend seizoen nog voor zijn team zou racen. Met het bericht op de website is er nu ook bevestiging vanuit het hele McLaren-kamp. Daarin zegt Brown dat hij een toekomstig wereldkampioen ziet in zijn Belgische racer.

Meerjarenplan

Eric Boullier, racingdirecteur van McLaren-Honda, legt uit dat het altijd het plan was Vandoorne lang bij het team te houden. ‘Toen we eind 2016 aankondigden dat Stoffel in 2017 voor McLaren-Honda zou rijden, gaven we aan dat het ons plan was dat hij een aantal jaren voor ons zou racen. Dat plan is niet veranderd. Ik ben dan ook heel tevreden te kunnen aankondigen dat hij voor ons blijft racen komend seizoen.’

‘Zoals alle rookies heeft hij veel moeten leren in zijn eerste F1-seizoen, maar we hebben veel vertrouwen in hem, en hij wordt steeds beter’, vervolgt Boullier. ‘Zijn ploegmaat is een lastige opponent, dat is eigenlijk een understatement want hij is de beste in de sport vandaag, maar Stoffels onmiskenbare talent en grote ambitie zijn voor ons een verzekering dat hij in de toekomst veel successen zal behalen bij ons.’

Stoffel Vandoorne beleefde nog maar weinig plezier aan zijn eerste volledige F1-seizoen, door de zwakke Honda-motor van zijn wagen. In de eerste elf GP’s verzamelde de Kortrijkzaan nog maar een punt: een tiende plaats in Hongarije, de meeste recente GP. Hij moest ook al drie keer opgeven en in Bahrein verscheen hij zelfs niet op de startgrid. In 2016 reed Vandoorne een GP als invaller voor McLaren-Honda. Daar werd hij meteen tiende.

Het vertrouwen in zijn persoon kan voor Vandoorne op geen beter moment komen. Dit weekend staat de GP van Francorchamps op het programma: een uitgelezen mogelijkheid om zijn mager puntentotaal wat op te krikken.