Sugar Jackson: finaal in de touwen?

© BELGA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Komt het nog goed met de carrière van profbokser Sugar Jackson? De meningen zijn verdeeld. In Sport/Voetbalmagazine geeft zijn ex-coach Renald De Vulder alvast goeie raad mee.

Komt het nog goed met de carrière van profbokser Sugar Jackson? De meningen zijn verdeeld. In Sport/Voetbalmagazine geeft zijn ex-coach Renald De Vulder alvast goeie raad mee: ‘Als hij een kampioen wil blijven, moet hij nu stoppen.’

Deze maand verschijnt een controversieel boek over de Belgisch-Ghanese bokser Sugar Jackson (32): Hart geraakt. Zonder slag of stoot.

Jackson ging tijdens het Gentse boksgala in maart van dit jaar tegen de Fransman Frank Horta al na anderhalve ronde in de touwen en verdween nadien van de radar: verplichte rust. Finaal tegen het canvas, volgens insiders.

De anders zo flegmatieke en onbezorgde Sugar Jackson kampt met een probleem aan de ogen -bij momenten is zijn zicht beperkt tot slechts 30 procent – en lijdt aan evenwichtsstoornissen. Deels te maken door de vele slagen die hij geïncasseerd heeft. Punchdrunk, heet zoiets in bokstermen.

Onzin

Het boek, geschreven door Sugar Jacksons nieuwe manager Patrick De Bouw, schuift de neergang van de Antwerpse boksheld in de schoenen van de coach die hem negen jaar begeleidde: Renald De Vulder. Verkeerd getraind – te veel op kracht en uithouding – en verkeerde keuze van tegenstanders, luidt de aanklacht.

“Pure onzin”, reageert De Vulder in Sport/Voetbalmagazine. “Ik heb mij al die jaren omringd door specialisten zoals Chris Goossens, Nathan Kahan, Pat Viroux en noem maar op. Ze raken dus niet enkel mij maar ook deze gereputeerde namen.”

“Neen, het is genoeg gewees, dat beseft Jackson zelf ook, maar hij kan er zich niet bij neerleggen. Daarom bleef hij zoeken naar een tweede opinie en omringt hij zich nu met een nieuwe entourage. Maar ik wil niet meedoen aan dat circus, ik wil niet de coach zijn die hem de kamp te veel liet boksen.”

Comeback

Nochtans gaan stemmen op dat die kamp te veel al in maart plaatsvond, op het Gentse boksgala. Daar is De Vulder het niet mee eens: “Akkoord, hij had last van zijn ogen, maar in een begenadigde dag had hij zijn laatste tegenstanders met gemak verslaan. Dat waren zelfs geen subtoppers. De waarheid is dat Jackson de voorbije twee jaar minder voor zijn sport leefde en meer aandacht besteedde aan zijn gezin.”

Hoe moet het nu verder? Patrick De Bouw haalde er een nieuw team van specialisten bij dat Jackson weer boksfit moet krijgen, zij geloven alvast in een comeback. Ondertussen geeft Jackson bokslessen en seminaries.

Voor De Vulder is Jackson echter een afgesloten hoofdstuk: “Zelfs als hij weer fit wordt verklaard, is het afwachten of hij een nieuwe boksvergunning krijgt. Ach, Jackson is een brave, naïeve jongen. Ik ben niet kwaad, eerder ontgoocheld. Als hij een kampioen wil blijven, moet hij nu stoppen. Hij heeft twee kinderen, geniet daarvan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier